HISTÒRIA LOCAL

Jacinto Bonales presenta el resultat de la primera beca Ciutat d’Urgell de recerca històrica

Conferència de l'historiador Jacinto Bonales / IECAU
Jacinto Bonales ha presentat el treball aquest dimecres, a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell, en el marc del cicle Desenterrant el passat.

La beca Ciutat d’Urgell d’estudis històrics fou convocada en la seva primera edició l’any 2019 per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell. Amb l’objectiu de reforçar la dinàmica de recerca històrica a través de la realització d’un treball de recerca sobre algun aspecte inèdit de la història de la comarca de l’Alt Urgell, aquesta primera beca fou atorgada a l’historiador Jacinto Bonales Cortés, per la seva proposta d’investigació El mercat de la terra a l’Alt Urgell (segles XVI-XIX).

Jacinto Bonales és Doctor en Història per la Universitat de Lleida i té una gran experiència com a professional en recerca històrica i patrimonial, destacant pels seus treballs d’anàlisi i interpretació del patrimoni cultural del paisatge. El treball finançat per la beca Ciutat d’Urgell desenvolupa un ambiciós projecte sobre l’evolució de la propietat de la terra a l’Alt Urgell des de la feudalització fins al final de l’Antic Règim, entre els segles XII i XIX, contextualitzada amb els grans processos socioeconòmics i les tensions entre els propietaris de la terra i els seus vassalls que han tingut lloc en el territori comarcal al llarg de set segles.

(Foto: Jacinto Bonales ha presentat el seu treball a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell / IECAU)

El treball de Bonales vincula sistemàticament les realitats alturgellenques amb el context de les comarques veïnes, perfectament conegut per l’autor arran del seu bagatge investigador, solvent i contrastat. Així mateix, cal destacar l’ús que fa de fonts diverses, complementàries i de gran recorregut cronològic, en alguns casos poc utilitzades en la historiografia local, i el tractament estadístic de les dades. El resultat és, en definitiva, una investigació troncal, de caràcter transversal i de consulta obligada per a qualsevol treball posterior que tracti sobre l’evolució econòmica i social en terres de l’Alt Urgell i de l’alt Pirineu català.

La presentació del treball ha tingut aquest dimecres de la mà del mateix autor, a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell, en el marc del cicle Desenterrant el passat.