EXPOSICIONS

Inaugurada a la Seu d'Urgell l'exposició' “Llum a l'Ànima. Palmira Jaquetti 1895-1963'

La Seu, d'on provenia la família per part de pare va ser el primer lloc on Palmira Jaquetti  va fer recol·lecció de cançons per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.
Exposició Palmira Jaquetti
photo_camera Inauguració de l'exposició a 'la Cuina' de la Seu d'Urgell / laseu.cat

Aquest migdia ha quedat inaugurada a la sala La Cuina de la Seu d'Urgell l'exposició 'Llum a l'Ànima. Palmira Jaquetti 1895-1963', en un acte que ha estat presidit per l'alcalde urgellenc Jordi Fàbrega, la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, M. Àngels Blasco, i el tinent d'alcalde de Cultura, Carlos Guàrdia, i ha comptat amb la participació de la pròpia comissària de l'Any Palmira Jaquetti, Carme Oriol.

Aquesta exposició s'emmarca en la celebració de l’Any Palmira Jaquetti amb motiu dels 125 anys del seu naixement -impulsat pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural- amb l'objectiu de donar a conèixer el llegat de la folklorista i la seva aportació al patrimoni etnogràfic del país. Jaquetti esdevé una figura singular dins del patrimoni literari i etnomusicològic i, com a dona d’una època en què era difícil ésser escoltada i valorada en el món intel·lectual i cultural, representa un paradigma de tantes altres dones, també anònimes, que van contribuir a construir un model de país.

L’exposició, que és itinerant, s’ha pogut veure fins ara a Torroella de Montgrí i a Tarragona i es preveu que visiti, durant tot l’any, diversos indrets del país dels que va recórrer Palmira Jaquetti o dels que van tenir una importància especial per a ella, com és el cas de la Seu d’Urgell, ja que, a part de ser el primer lloc on va fer recol·lecció de cançons per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya juntament amb Maria Carbó, era la ciutat d’on provenia la seva família per part de pare.

La importància de Palmira Jaquetti no es pot circumscriure només en l’àmbit de la cultura popular, tot i que està en la base del seu llegat. Com a poetessa, escriptora, compositora, pianista, traductora, docent i recercadora científica, ja té una importància incontestable a nivell creatiu i intel·lectual.

L'exposició és d'entrada lliure i es pot visitar fins el pròxim 29 de maig a la capital alturgellenca.

comentaris