JOCS FLORALS

Fígols organitza uns Jocs Florals per recuperar l'esperit dels quaderns 'Narieda' del curs 1935-36

Els escrits es poden enviar fins al 7 de març i els guanyadors es donaran a conèixer durant la vigília de Sant Jordi
57713a4a-a6da-4efc-a6a2-d2761c368686
photo_camera 57713a4a-a6da-4efc-a6a2-d2761c368686

L'Associació Lo Caliu Figolà, l'Ajuntament de Fígols i Alinyà, l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell han convocat els I Jocs Florals Roca Narieda. La iniciativa vol donar continuïtat al projecte de memòria històrica que s'ha dut a terme en aquesta localitat arran de la descoberta, fa dos anys, de dos exemplars de la revista escolar 'Narieda' del curs 1935-36. Així, es pretén tornar a editar un nou quadernet a partir dels textos que es presentin al certamen. Els escrits es poden enviar fins al 7 de març i s'han establert tres categories: una d'infantil de 3 a 12 anys, una de juvenil de 13 a 21 anys i una d'adults a partir de 22 anys. Els guanyadors es donaran a conèixer en una festa que es farà el 22 d'abril.

La presidenta de Lo Caliu Figolà, Mireia Tarrats, ha explicat que els Jocs Florals tenen com a objectiu ser una eina més per "dinamitzar la cultura a la comarca". És per aquest motiu que ha detallat que els escrits han de tenir una relació amb l'Alt Urgell, ja sigui a través d'experiències personals, tradicions o jocs, entre d'altres. A més, també es poden presentar il·lustracions i la que en resulti guanyadora formarà part de la portada del llibre.

a7c8510e-cef4-4e00-b6a1-80bf1747c760
Julio Quílez, Mireia Tarrats i Ignasi Finestres presentant els I Jocs Florals Roca Narieda / Albert Lijarcio

Pel que fa als premis, tot i que encara no s'han donat a conèixer al detall, n'hi haurà tres per cada categoria. Tot plegat ho decidirà un jurat format per l'escriptor Ramon Besora, el documentalista Sergi Bernal i l'il·lustrador David Argemí. Tarrats ha indicat que tots tres tenen una vinculació amb la comarca i el projecte de recuperació de 'Narieda'. Per la seva banda, l'alcalde de Fígols i Alinyà, Ignasi Finestres, ha fet una crida a la participació al certamen.

Els Jocs Florals també pretenen contribuir a difondre el llegat de la pedagogia Freinet, la qual s'aplicava a l'escola de Fígols. El director de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, Julio Quílez, ha recordat que tot plegat s'ha pogut anar recuperant a partir de dos quadernets que es van localitzar al 2021 en unes maletes de Cal Borges per part de Mar Garcia. La seva publicació va donar peu, segons ha indicat, a trobar la col·lecció completa que guardava Rosa Sarradell, filla d'un dels alumnes que hi escrivia.

comentaris