LITERATURA

El festival de novel·la 'Tírvia Històrica' guardona a l'escriptor pallarès Pep Coll

El certamen neix amb la voluntat de convertir-se en un festival de referència a tot el país
Pep Coll Tírvia Històrica 1
photo_camera L'alcalde de Tírvia, Joan Farrera, fa entrega del guardó Vila de Tírvia a l'escriptor pallarès, Pep Coll / Marta Lluvich

Tírvia, al Pallars Sobirà, ha inaugurat aquest divendres la primera edició del seu festival de novel·la històrica 'Tírvia Històrica'. Coincidint amb l'acte inaugural s'ha reconegut a l'escriptor pallarès Pep Coll amb el guardó Vila de Tírvia per la seva dilatada trajectòria. El certamen que començarà aquest dissabte compta amb una quinzena d'escriptors de diferents gèneres. Entre les taules de debat destaquen les del món clàssic en la novel·la històrica, els càtars i altres mites i llegendes o la societat en els darrers anys del franquisme. L'objectiu del festival és apropar la cultura al Pirineu i convertir-se en un certament de referència a tot el país.

Pep Coll Tírvia Històrica 2
Participant al festival 'Tírvia històrica' davant l'ajuntament / Marta Lluvich

Entre els participants hi ha: Elisenda Durban, Oriol Malet, José Luís Caballero, Pedro Hache, Xavier Borrell, Empar Ferández Gómez, Fran J. Conde, Oriol Garcia Quera, Joaquim Micó, Jesús Ávila, Xavier Perelló, Jaume Albert Ollé, Ramon Valls, Emma Martí, Xavier Lahoz i Pep Coll.

Pep Coll Tírvia Històrica 3
Acte d'inauguració del festival de novel·la històrica 'Tírvia històrica' / Marta Lluvich

Amb aquest festival literari el petit municipi de Tírvia busca a donar-se a conèixer i apropar la cultura al territori. L'elecció del tema es deu al caràcter històric del municipi; la figura de Guillem de Belibaste, últim perfecte càtar detingut va ser detingut a Tírvia. Durant la Guerra Civil, el gener del 1939, Tírvia sofrí de forma molt greu les conseqüències de ser línia de front en la cruenta batalla del Front del Pallars, i la vila va quedar molt destruïda, fins que fou del tot reconstruïda a partir del 1940 dins del programa de la Dirección General de Regiones Devastadas.