El Festival de Música de Rialp aposta per la diversitat en la seva 18a edició

Se celebrarà de juliol a setembre i s’inaugurarà el 18 de juliol amb Marc Heredia a l’Institut d'Estudis Ilerdencs, en el que serà l’únic espectacle que no es farà a Rialp, on s’esperen més d’un miler d’espectadors

FESTIVAL RIALP-1
photo_camera El cartell del festival es va presentar aquest dimarts

Tomeu Penya, Carlos Núñez, The Sey Sisters, Arnau Tomàs, Philarmonisches Streich Quintett Berlín, Pedro Navarro, Alba Atcher, Laia Casanellas, Roser Gabriel, Olushola Arowoshola, Ludovica Vincenti i Artur Blasco&Marien de Casimiro seran alguns dels artistes que també actuaran.

La Diputació de Lleida va acollir aquest dimarts la presentació del Festival de Música de la Vila de Rialp, un certamen plenament consolidat i que enguany arribarà a la seva 18a edició amb un programa que aposta per la diversitat de gèneres i d’estils i que inclou onze concerts que se celebraran de juliol a setembre.

La presentació va comptar amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol; Gerard Sabarich, diputat i alcalde de Rialp; Josep Sabarich, president de Rialp Musical Associació; Josep Borrell, delegat dels Serveis Territorials Cultura a Lleida; i del musicòleg Oriol Pérez.

El programa del festival s’encetarà el dimecres 18 de juliol amb el pianista Marc Heredia, que actuarà a l’Aula Magna de l’IEI. Després d’aquesta sessió inaugural allunyada del seu hàbitat natural, el Festival de Música de Rialp ja es traslladarà al seu escenari habitual, l’església parroquial de Rialp, per assistir a les actuacions successives de, durant l’agost, The Sey Sisters (gòspel, dissabte 4), Trio amb Piano (amb Jesús Reina, violí, Guillermo Pastrana, violoncel, i Ángel Sanzo, piano, diumenge 5), Arnau Tomàs (violoncel, amb suites de Bach, dijous 9), Philarmonisches Streich Quintett Berlín (diumenge 12), Pedro Navarro (flamenc simfònic, dimarts 14), Tomeu Penya (presentant el seu nou disc, ‘50 cançons’, dimecres 15) i Carlos Núñez (flautes i gaites medievals, diumenge 19), i ja al setembre, Alba Atcher, Laia Casanellas, Roser Gabriel i Olushola Arowoshola (dia 1), la pianista Ludovica Vincenti (dissabte 8) i Artur Blasco&Marien de Casimiro (dimecres 26 al Local de la Residència Germans Farrero). Excepte aquest darrer concert i el primer a l’IEI, tots els demés són de pagament, amb unes entrades que oscil·len entre els 15 i els 22 euros.

L’objectiu del festival és, com ha explicat Gerard Sabarich, “posar al mapa Rialp” i generar “un impacte econòmic a través d’un turisme cultural”. Un impacte que ha quantificat en uns 30.000 euros més els intangibles no quantificables que es generen gràcies a les referències al festival que apareixen en els mitjans de comunicació d’arreu, amb una estimació de públic dels concerts que supera el miler d’espectadors. El pressupost del certament és d’uns 50.000 euros.

Tot plegat amb el suport de la Diputació i de l’IEI, com ha recordat Rosa Pujol, i sota la direcció de Rialp Musical Associació, una entitat que va néixer per a donar vida i alè a la cultura musical, fent divulgació de la seva bellesa auditiva i amb el propòsit de donar-la a conèixer, fer-la estimar i difondre els seus sons i artistes arreu del territori. La seva caminada va iniciar-se amb la creació de l’escola de música itinerant i posteriorment s’ha materialitzat en esdeveniments com el festival.