15.08.2022 |
Viure als Pirineus

El FeMAP tornarà a omplir de música antiga 37 municipis del Pirineu

El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), que se celebrarà del 29 de juny al 26 d'agost, tornarà a omplir de solistes i grups prestigiosos del gènere 37 municipis de les comarques pirinenques, d'Andorra i de la Catalunya Nord. L'Escolania i la Capella de Música de Monsterrat obriran el programa a la Seu d'Urgell amb composicions de Joan Cerelols el 29 de juny i la Pyrenaus Ensemble interpretarà les 'Quatre Estacions' de Vivaldi, aquest cop a Ripoll, a Bellver i al llac d'Engolasters d'Andorra. La Vall de Boí serà l'escenari que acollirà el primer concert de la soprano María Hinojosa, que també actuarà a Salàs de Pallars i a Llanars, del 13 al 15 d'agost.  

foto_3367711
El festival de música antiga ja ha esdevingut el gran festival musical del Pirineu
El FeMAP tornarà a omplir de música antiga 37 municipis del Pirineu

A més, el Cor de Noies de l'Orfeó Català interpretarà 'Ressons de l'antiga Europa' a Tremp i a Berga, The Illyria Consort portarà 'Tresors vienesos' a Escalarre i Berga i Locus Desperatus permetrà un viatge al passat a la col·legiata de Mur amb 'La música a la capella reial de Martí l'Humà'. El cartell es completa amb la música del segle XIII d'Eduardo Paniagua i amb l'actuació de la violoncel·lista Amparo Lacruz, que comptarà amb l'acompanyament de la companyia catalana de dansa contemporània Mar Pelo. 

La vuitena edició del festival tornarà a combinar música, patrimoni i turisme fent del paisatge i de l'espai on es desenvoluparan el concert un reclam per al públic, en l'any internacional del turisme cultural. 

"Gràcies al festival el públic descobreix indrets que desconeixia com Vilanova del Camí. El festival té una vocació cultural claríssima, no és un festival eclèctic i no té intenció de competir amb els grans festivals del territori", sinó que "té la intenció de vincular la música antiga amb el territori de la manera més transversal possible, arribant a tots els racons dels Pirineus", ha dit l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla.

El batlle ha assegurat que el festival està "consolidat" després de vuit edicions i "en procés de creixement" no tant perquè així ho vulgui l'organització, "si no a petició dels municipis". "En un any on  no hi ha eleccions municipals, hi ha cinc municipis nous, cosa remarcable", ha assegurat el director del festival, Josep Maria Dutrèn. Els municipis que s'incorporen a la trentena que repeteix són Vilanova de Banat , Massaners , Bellver de Cerdanya i Llavorsí i Pesillà de la Ribera, de la comarca del Rosselló, a la Catalunya del Nord.

Un creixement que, no obstant això, no s'ampliarà al Pirineu occidental i a la Franja, per les "relacions difícils" amb les administracions estatals i perquè ja hi ha festivals de música antiga a la zona. "No volem trepitjar altres iniciatives", ha remarcat Dutrèn, que ha apuntat a la Catalunya Nord com la "prioritat" pel que fa a l'expansió territorial futura del FeMAP. 

Per segon any consecutiu, el festival acostarà la música a col·lectius en risc d'exclusió i organitzarà 17 concerts 35 minuts interactius dirigits a persones amb discapacitats mentals o motrius. Per assegurar-se que els grups puguin conèixer la música que escoltaran de primera mà, el festival organitza tallers divulgatius abans de cada recital. D'altra banda, el director del festival ha explicat que, sempre que hi hagi demanda, el concert oferirà un lloc reservat per aquests col·lectius als concerts convencionals. 

"El FeMAP social és pràcticament un festival paral·lel", ha dit Dutrèn que ha assegurat que aquests 17 concerts són els esdeveniments que més li agrada organitzar com a director.

D'altra banda, en aquesta ocasió i com a novetat el FeMap oferirà 'Escapades Musicals' amb activitats complementàries als concerts, des de visites guiades fins a passejades per l'entorn natural. D'altra banda, l'organització ha seguit apostant per la gastronomia local amb 'Gastro Films', on es maridaran productes de la zona amb la projecció d'un documental. 

Denominat un 'festiva d'especial interès cultural', les administracions públiques catalanes i andorranes suport financer al FeMAP, que compta amb un pressupost de 450.000 euros i que va rebre l'any passat 4.700 persones. "Hem de ser-hi tantes edicions com sigui possible", ha dit Xavi Díaz, director de l'Institut Catala d'Empreses Culturals que ha destacat la capacitat de dinamitzar culturalment i turística el territori dels Pirineus "posant d'acord" tres països, tres diputacions i 37 ajuntaments. 

El FeMAP tornarà a omplir de música antiga 37 municipis del Pirineu
Comentarios