Societat

El Festival del Joc del Pirineu converteix La Seu d'Urgell en una ludoteca gegant

Durant els dies 2, 4, 5 i 6 de novembre la capital de l’Alt Urgell bategarà a ritme de joc. El Festival és únic al Pirineu i a la demarcació de Lleida enmarcarà la jornada Joc i Educació, dirigida a docents.

foto_3142697
photo_camera foto_3142697

ACN La Seu d'Urgell .- El Festival del Joc del Pirineu converteix la Seu d'Urgell en una ludoteca gegant des d'aquest divendres fins al pròxim diumenge. Diferents espais de la ciutat acolliran les activitats programades dins el marc del Festival. La sala Sant Domènec serà el punt central de les activitats, a més d'acollir les editorials, els diferents tallers, diferents tipus de jocs i altres activitats, acollirà una ludoteca gegant. Aquí els voluntaris de Ayudar jugando, una organització sense ànim de lucre, explicaran, ensenyaran i guiaran als participants a jugar a un joc sense necessitar conèixer les instruccions, els ensenyaran un joc, els posaran a taula i podran jugar. El director del Festival, Xavi Socías, ha senyalat que Sant Domènec és "el cor on batega" el Festival. En el marc del Festival es celebrarà la Jornada Joc i Educació que va dirigida als docents de tot Catalunya.

El Festival del Joc del Pirineu converteix aquests dies la Seu en un gran espai de joc. L'organització del festival ha buscat diferents localitzacions per tal de realitzar activitats relacionades amb el joc. La Sala Sant Domènec comptarà amb un plató de NoNameChannel, un canal de youtube que mostrarà el Festival del Joc del Pireu al món; jocs a terra per a nadons de 0 a 3 anys; jocs gegants; partides d'Hombres-lobo amb l'Associació de Lleure de l'Alt Urgell. També hi haurà botigues per comprar diferents jocs i un servei de bar, on es podrà degustar el còctel del Festival creat pel bàrman de la cocteleria Glops, Vicens Mora. 

A l'Espai Ermengol, museu de la ciutat, es desenvoluparà l'activitat "Juguem amb la història", on Toni Serradesanferm, el creador del joc Victus, basat en la novel·la de Sánchez Piñol, explicarà el joc que ha creat i ensenyarà com jugar-hi. Socías remarca que res millor que "jugar a un joc basat en els fets de 1714 en el museu de la ciutat que està dins la ruta 1714". A la biblioteca Sant Agustí sota el títol de "Contes per jugar" els visitants podran trobar diferents activitats relacionades amb la lectura i el joc. 

Una altra de les activitats importants que es realitzaran durant el Festival serà la Jornada Joc i Educació al col·legi La Salle. Socías ha explicat que aquesta activitat va adreçada a professors que vulguin aprendre diferent dinàmiques i mecàniques per utilitzar dins l'aula. En aquest sentit, Socías ha volgut remarcar que "el joc no es pot convertir en una fitxa més, un element més, el joc no es pot convertir en una fitxa, si no perd la seva essència".

El director del Festival Dau de Barcelona, Oriol Comas, ha participat en l'acte inaugural del Festival i n'ha apadrinat la celebració. Per Comas el joc de taula "s'ha revalorat" molt "com una alternativa de temps lliure" i de "relació social" d'uns anys ençà. Coma ha reflexionat sobre les fires o festivals de joc, segons ell, un festival "és un lloc on t'ensenyen un joc nou i com jugar-hi". Això per Coma és "el més important de les fires", ja que un cop hi has jugat "voldràs tornar-hi". I ha finalitzat assegurant que d'aquí a uns anys "segur que més gent del Pirineu jugaran" i serà gràcies al fet que van estar al Festival del joc del Pirineu.