El festival Esbaiola't tanca la desena edició amb prop del 90% de les entrades venudes

Els organitzadors es marquen com a objectiu de futur ampliar les activitats a tota una setmana

foto_3237982
photo_camera Un actor en un moment d'un espectacle a Esterri.

L'Esbaiola't, el festival d'arts escèniques de les Valls d'Àneu, al Pallars Sobirà, va tancar ahir diumenge la desena edició després de quatre dies intensos en què s'han venut prop del 90% de les entrades. De 57 espectacles i activitats de pagament, 40 han exhaurit les localitats i els establiments turístics de la zona han fregat la plena ocupació. Han estat quatre dies en què la petita població d'Esterri d'Àneu s'ha omplert de circ, teatre i dansa per al tots els públics i ara els organitzadors es marquen com a objectiu de futur ampliar les activitats a tota una setmana. En total aquest any 18 companyies han ofert 37 propostes des de dijous fins diumenge, amb més de 80 funcions en 15 espais de programació. El certamen el clausura aquest diumenge al vespre l'espectacle de circ 'Les butors' dels francesos Cirque Hirsute.

Els organitzadors, l'Ajuntament d'Esterri i la companyia La Baldufa, valoren molt positivament les xifres i asseguren que ha estat un festival d'"excel·lent". De fet, la del desè aniversari ha estat l'edició més multitudinària de l'Esbaloia't, amb un increment del 10% d'entrades venudes respecte l'any passat. En concret, s'ha arribar a un 88,57% d'aforament, ja que s'han venut 7.814 entrades de les 8.755 posades a la venda. També ha mostrat la seva satisfacció l'hostaleria de la zona, representada pel Consorci de Turisme de les Valls d’Aneu, ja que el festival ha suposat un 100% d'ocupació per Esterri d'Aneu i un 93% per les Valls d’Àneu, segons fonts de l'organització.

foto_3237988

El codirector artístic de l'Esbaiola't, Carles Pijoan, ha destacat que allargar la programació un dia més i començar dijous ha estat molt positiu perquè s'ha captat més públic que ha aprofitat per passar uns dies a la zona i, a més, els espectadors s'han repartit durant més dies. Per això, ha avançat que l'any que ve el festival podria començar dimecres i fins i tot programar des de dilluns activitats complementàries com tallers i sortides per descobrir les Valls d'Àneu. En tot cas, Pijoan constata que el festival està plenament consolidat i que té un públic fidel.

La proposta estrella d'aquest any ha estat la de la reconeguda pallassa Pepa Plana, que ha presentat el seu darrer espectacle 'Suite'. El tret de sortida del festival el va donar dijous a la tarda una cercavila amb el 'Zeppelin' de la Baldufa, que també ha ofert la seva darrera producció 'Mon pare és un Ogre'. El programa també ha inclòs el premiat espectacle 'A taula!' de la companyia de titelles Peus de Porc o la proposta de clown “Nàufrags” de La Industrial Teatrera. 

El festival ha comptat amb tres companyies estrangeres: els belgues Tof Theatre amb el curiós espectacle de titelles 'Dans l’atelier', els francesos Cirque Hirsute amb un espectacle tan divertit com extravagant 'Les Butors', i els francesos Compagnie S amb el taller-espectacle 'Les Super Piafs'.

A més, hi ha participat una companyia no professional, amb actors molt joves, La Petiestable 12 de l'Aula de Teatre de Lleida, que ha presentat 'Landscape'. A banda dels espectacles, s'han ofert una desena d'activitats complementàries, com tallers d'automaquillatge o jocs de fusta artesanals, entre d'altres.

L'Esbaiola't ha inclòs també vuit propostes del territori que cada any es donen a conèixer dins el festival, que són: la desvergonyida Esperanceta, els Diables de les Valls d'Àneu, els tallers de llana que es realitzen a la Caravana Xisqueta, l'espectacle del grup de teatre local els Xants Grup Escènic, els Kina Creu amb la festiva batucada, el jove grup de grallers Peta Canyes, els capgrossos de l'Estarna i el grup de Bastoners de les Valls d'Àneu. 

Tot i que les prediccions no eren favorables, el bon temps ha respectat el festival. Tan sols es van haver de suspendre tres instal·lacions el divendres pel matí com a conseqüència de la
pluja, però no es va suspendre cap espectacle de pagament.

En aquests 10 anys el festival ha portat fins a les Valls d'Àneu les actuacions de més de 100 companyies professionals en una programació que barreja espectacles de pagament amb activitats gratuïtes per diversificar el públic.