La Trobada amb els Acordionistes del Pirineu aplega més de cent intèrprets en 8 escenaris

El festival de música popular i tradicional arriba enguany a la 42a edició

Elies Fernández Sabaté
photo_camera Elies Fernández Sabaté, acordionista de Montellà (Cerdanya).

El pròxim divendres, 28 de juliol, es posarà en marxa la 42a edició de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu, el festival de música tradicional més antic dels Països Catalans que, fins al 2 d’agost, té programats 12 concerts en 4 poblacions, amb l’actuació d’un total de més de cent intèrprets. La inauguració, a dos quarts d’una del migdia al jardí de l’Hotel Andria, comptarà amb l’actuació de l’uruguaià Enrique Tellería al bandoneó i els pirinencs Pilar Planavila (acordió cromàtic) i Ivan Caro (gralla).

La Trobada, que es va crear el 1976 a l’entorn dels històrics acordionistes del Pirineu, amb el pas dels anys ha anat creixent i internacionalitzant-se fins a convertir-se en un esdeveniment de referència en el món de la música tradicional. Així, a l’edició d’enguany hi participaran músics provinents de França, Portugal, Escòcia, Irlanda, Romania, Finlàndia, Rússia, Bielorússia, Moldàvia, Quebec, República Dominicana, Colòmbia i Uruguai.

acordió

Tornaran a pujar als escenaris clàssics de la Trobada com ara Antonio Rivas y sus Vallenatos, el Trio Lopes, Raynald Ouellet i Bruno Gendron o Anatol Eremciuc, juntament amb altres artistes internacionals de la talla de Gary Blair, Markku Lepistö o Joaquin Díaz. Tanmateix, els joves talents del Pirineu, entre els quals els grups Rots, Ribatònics i Els Astorets, hi tindran un pes important. A destacar també la tarda de cançó mexicana, divendres 28 a la plaça del Carme de la Seu, amb el duet format per Joaquim Serradell i Joan Ribolleda “El Truqui” i el Grup de Ranxeres de la Seu d’Urgell.

El gruix de les activitats s’ha programat a la comarca de l’Alt Urgell. A la Seu tindrà lloc el Concert de les 12 Nacions, divendres 28 a la nit, i el Gran Concert Catalunya, dilluns 31 al vespre, a més d’actuacions de diversos grups en diferents espais de la ciutat al llarg de tot el cap de setmana. Arsèguel acollirà la tradicional Trobada dissabte a la nit i el concert de l’orquestra de les colònies i els tallers d’Arsèguel, diumenge a la tarda, a més d’altres actuacions dissabte a la tarda i diumenge a migdia.

L’altra població de l’Alt Urgell inclosa a la Trobada és Castellbò, amb un concert el dia 30 de juliol a la col·legiata de Santa Maria. El programa d’actes es clourà el dia 2 d’agost amb un concert al Casino Ceretà, a Puigcerdà. Tots els concerts seran gratuïts, excepte el Concert de les 12 Nacions de divendres a la Seu d’Urgell i la Trobada de dissabte a Arsèguel, amb entrades al preu de 12 euros.

La Trobada és organitzada per l’Associació Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu, amb Artur Blasco al capdavant des de la primera edició, i la patrocinen el Departament de Cultura de la Generalitat, les diputacions de Lleida i Girona, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’IDAPA, els ajuntaments de la Seu d’Urgell i Puigcerdà, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Obra Social de la Caixa. Hi col·laboren, a més, diverses institucions, entitats i empreses.