FESTIVAL DE CULTURES DEL PIRINEU

El Dansàneu tanca amb èxit d'assistència una edició marcada pel lideratge de propostes femenines

El Festival de Cultures del Pirineu ha expandit la seva programació en 15 poblacions de les Valls d'Àneu convertint aquesta edició en la més descentralitzada de la seva història.

La Ludwig Band Rut Solé
photo_camera La Ludwig Band ha actuat aquest dissabte al poliesportiu d'Esterri d'Àneu / Rut Solé

La 33a edició del Dansàneu, el Festival de Cultures del Pirineu, clou aquest diumenge l’últim dia d’espectacles i actuacions després de nou dies i una trentena de propostes en 15 poblacions de les Valls d'Àneu.

La jornada d'ahir, dissabte, va arrencar amb la companyia Inka Romaní i l’espectacle de dansa Fandango Reloaded, a la placeta d’Estaís, una investigació arqueològica on la dansa és l'activadora d'una experiència ritual comuna.  Fandango Reloaded és una exploració de les danses populars, on s'especula si podrien ser ara les danses urbanes el que van ser les danses com a mecanisme de col·lectivitat i comunitat. Una posada en comú de vocabularis com el de la dansa tradicional i les danses urbanes en un exercici de rematerialització de la memòria.

Fandango Reloaded Rut Solé
La companyia Inka Romaní ambl’espectacle de dansa "Fandango Reloaded", a la placeta d’Estaís / Rut Solé

La música catalana també va ser la protagonista indiscutible del dia d’ahir, que va deixar un doble concert de Joan Miquel OliverLa Ludwig Band. Joan Miquel Oliver, cantant i guitarrista mallorquí i compositor i lletrista del grup Antònia Font, fa paral·lelament carrera en solitari. A l’octubre va publicar “Electronic Devices”, el seu setè LP en solitari, i aquest dissabte l'ha presentat a l’església de Santa Maria d’Àneu d’Escalarre, en format duet. Oliver ha convidat al públic a un viatge pop que explora els dos extrems del gènere i un llarg espectre de mitges tintes.

Joan Miquel Oliver Rut Solé
Joan Miquel Oliver ha actuat a Santa Maria d'Àneu amb les seves millors cançons / Rut Solé

La Ludwig Band converteix el Dansàneu en una gran festa

Amb les cançons del seu disc més recent 'Gràcies per venir' i èxits anteriors com 'El fill del rei' o 'S'ha mort l'home més vell del poble', La Ludwig Band ha convertit el Poliesportiu d'Esterri d'Àneu en una gran festa. Prolífics, virtuosos i desenfadats són els tres adjectius que millor defineixen a La Ludwig Band, la banda que està revolucionant el panorama català gràcies a les seves lletres agudes i el seu esperit satíric.

Després de 4 discos en tan sols 4 anys, arriben amb el nou disc Gràcies per venir (The Indian Runners i Ceràmiques Guzmán), premi Enderrock al millor disc de pop-rock del 2023 i premi al millor disc de comarques gironines per El Punt Avui. És el seu disc més ambiciós, corejable i representatiu, un disc que potencia l'esperit coral de la banda amb arranjaments que s'eleven cap a sonoritats més rockeres, enfocades al directe, sense deixar de banda les harmonitzacions ordides i delicades. Les lletres segueixen sent el pal de paller de La Ludwig Band i troben el punt en comú en personatges vinguts de l'amistat, la feina i l'amor. 

La Ludwig Band Rut Solé 2
La Ludwig Band ha actuat aquest dissabte al poliesportiu d'Esterri d'Àneu / Rut Solé 

Dansàneu: diversitat i compromís del seu públic

El Dansàneu 2024 ha estat l'edició que ha permès la consolidació del model de descentralització que acosta la cultura a les Valls d'Àneu. Amb aquesta premisa s'ha ampliat el nombre de pobles que han acollit el festival: Borén, Isil, Unarre, la Guingueta d'Àneu, Esterri d'Àneu, Jou, Escalarre, Isavarre, Alós, Cerbi, Sorpe, Gavàs, Son, Estaís i Àrreu. En total, 15 pobles agrupats en els quatre municipis de les Valls (Esterri d'Àneu, la Guingueta d'Àneu, Alt Àneu i Espot).

Igualment, des de l'organització es vol destacar que la incorporació llengua i bruixeria com a eixos temàtics d'aquest 2024 ha permès visibilitzar un seguit de projectes amb lideratge femení que, en paraules de Rut Martinez, directora del Dansàneu, "és un dels aspectes més rellevants d'aquesta 33ª edició". 

Alidé Sans foto Rut Solé
L'aranesa Alidé Sans ha actuat al Dansàneu 2024 / Rut Solé

En aquest sentit, han presentat projecte artístic al Dansàneu l'artista visual Marta Ricart, la directora teatral Alícia Gorina (Vosaltres, les bruixes), les mallorquines Magdalena Garzón (Vetlla), Júlia Colom (Miramar), Maria Hein (Tot allò que no sap ningú), la catalana Montse Colomé (Celebration), la menorquina Anna Ferrer (Parenòstic), l'aranesa Alidé Sans (Arraïtz), la valenciana Inka Romaní (Fandango Reloaded), el trio Marala, la burgalesa Lara Brown, així com el projecte de cloenda titulat Les filles de Lilit, amb curadoria de textos de Carlota Gurt, direcció coreogràfica de Sol Picó i com a intèrprets, Anna Hierro, Raquel Gualtero, Sònia Gómez i la pròpia Picó

"Hi ha una realitat i és que tenim una generació potentíssima d'artistes que lideren projectes que s'alineen amb la filosofia del festival i els eixos temàtics d'enguany han permès que aquestes propostes fessin eclosió", assenyala Rut Martínez. La directora ha fet notar que el Dansàneu "ha sumat la complicitat del públic, que s'ha fet seu el festival i ha exhaurit les localitats en set dels espectacles programats".