FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGA DELS PIRINEUS

El FeMAP deixa Ripoll perquè no veu "compatibles" les polítiques del govern local i els valors del festival

La decisió arriba després d'haver programat cada any concerts a la capital del Ripollès des del 2014
femap la Seu d'Urgell Seminari
photo_camera La soprano Marta Mathéu a la inauguració del FeMAP a la Seu d'Urgell Seminari / Marta Lluvich

El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), que aquest diumenge va tancar la seva 12a edició, ha decidit no continuar organitzant concerts a Ripoll. Així ho ha transmès el director del certamen, Josep Maria Dutrèn, a l'alcaldessa de la capital del Ripollès, Sílvia Orriols, en una reunió celebrada aquesta setmana, en la qual ha assegurat que algunes de les polítiques que fa i planteja el nou equip de govern "no són compatibles amb els valors que el festival promou" que són, segons han dit, els de "la justícia social, la integració i el respecte als drets humans". Les relacions amb Ripoll van començar al 2014, moment en què es va dur un primer concert. A partir d'aleshores sempre s'hi han anat programant diverses activitats cada any.

La reunió, en la qual també ha participat el regidor de Cultura, Esports, Educació, Joventut i Infància, Albert Santandreu, s'ha dut a terme amb un to de gran cordialitat. De fet, segons han expressat des de l'organització del FeMAP en un comunicat, l'ajuntament ha respectat la decisió i ha agraït que la direcció els ho hagi comunicat abans de fer-ho públic. A més, des del consistori els han traslladat la voluntat d'obrir-los les portes si canvien d'opinió.

Els membres de la Comissió de Festes de Ripoll van plegar en bloc

Els membres de La Comi de Ripoll, la comissió de festes que porta anys organitzant la Festa Major i altres activitats com el Carnestoltes, també va anunciar que plegaven en bloc dies després de l'elecció d'Orriols com a alcaldessa. "No ens sentim partícips d'un ajuntament que no tolera altres col·lectius, discriminant de forma directa", afirmaven en un comunicat. I recordaven que la seva funció és la de muntar jornades festives de caràcter inclusiu, "on tothom tingui el seu espai i pugui gaudir". I afegien que "les ganes segueixen aquí, però no ens sentim amb la motivació com per col·laborar amb aquest ajuntament".