Aquest contracte, que ha estat signat per Rosa Maria i Lluïsa Portella Mur, netes de Francesc Portella Moles (1888-1975), autor de les fotografies, i l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, permet la cessió d’un conjunt de 1.200 negatius fotogràfics, majoritàriament en suport placa de vidre, fonamentalment de la primera meitat del segle XX. En aquest acte de cessió també hi han participat el director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Julio Quílez, i l’arxiver municipal de la Seu d’Urgell, Lluís Obiols.
L’alcalde de la Seu ha manifestat que “agraïm la generositat de la família Portella pel fet d’ingressar aquestes fotografies a l’arxiu”. Batalla ha remarcat que “aquest material fotogràfic de la història de la ciutat és necessari que estigui ben endreçat, i això l’Arxiu ho permet, sent el millor lloc on poden estar aquests negatius”. L’alcalde urgellenc ha afegit que aquesta cessió del Fons Maravilla a la ciutat “suposa que tant els urgellencs com els estudiosos puguin conèixer i consultar per saber com era la Seu de principis del segle XX”.
Per la seva part, les germanes Rosa Maria i Lluïsa Portella Mur han manifestat “la nostra satisfacció i il·lusió pel fet que tot el què va fotografiar el nostre avi pugui ser consultat per tothom”.
Fons Maravilla: 1.200 negatius fotogràfics
El Fons Maravilla és un reflex de la Seu d’Urgell, i en menor mesura d’altres indrets de la comarca, durant la primera del segle XX. “Les seves fotografies són un document imprescindible per comprendre l’urbanisme, els actes socials, els esdeveniments festius o l’evolució econòmica de la ciutat”, ha explicat l’arxiver municipal, Lluís Obiols.
L’autor del Fons Maravilla, Francesc Portella Moles, havia treballat com a reporter gràfic per diferents diaris i publicacions periòdiques, i l’any 1991 es va editar una selecció de 100 imatges procedents del seu arxiu. Era propietari d’un establiment conegut amb el nom de ‘La Maravilla’, d’on la seva documentació i ell mateix van prendre el sobrenom.
Amb la signatura d’aquest contracte, aquests negatius originals ja han quedat dipositats a les instal·lacions de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, on s’iniciarà una tasca laboriosa de tractament, neteja, digitalització i instal·lació en material de preservació d’aquesta documentació, per tal que pugui ser consultable per a la ciutadania i conservada per al futur.