LLIBRES

Èxit en la presentació d'Els fills dels miners d'Adrall

El llibreeditat pel segell pirinenc Edicions Salòria, relata la complicada vida de la Rafela, filla d'un treballador de la mina d'Adrall, durant els difícils anys de principis i mitjans del segle XX. 
Els fills dels Miners d'Adrall Diari d'Andorra
photo_camera Presentació d'Els fills dels Miners d'Adrall/ Diari d'Andorra

El Local Social d'Adrall, al municipi de Ribera d'Urgellet, es va omplir aquest dijous de gom a gom en la presentació d'Els fills dels miners d'Adrall, el primer llibre de Josefina Porras. A banda de l'autora, a l'acte també hi van intervenir Bernabé Fernández, regidor de l'Ajuntament de Ribera d'Urgellet, i l'historiador i arxiver local Lluís Obiols, fill d'Adrall, que ha escrit el pròleg de l'obra.

Els fills dels miners d'Adrall, editat pel segell pirinenc Edicions Salòria, relata la complicada vida de la Rafela, filla d'un treballador de la mina d'Adrall, durant els difícils anys de principis i mitjans del segle XX. 

Presentació fills dels miners d'Adrall 2

(Foto: Ràdio Seu)

Una història que supera l'interès estrictament familiar i esdevé memòria col·lectiva, precisament perquè deixa testimoni d'una realitat compartida per tantes altres famílies que, des de les zones mineres del nord d'Espanya, van venir a treballar al Pirineu. La Rafela és una autèntica supervivent que, com tants altres joves de l'època, va haver d'afrontar i superar situacions que no li pertocaven: migracions, malalties, misèria, separacions forçades de la família, guerres, morts, i finalment, una llarga dictadura. tot i això, ella manté el seu posat alegre i ens explica la seva història particular, però també la història del seu entorn immediat: la realitat a les mines i al poble d'Adrall, la vida a l'Andorra agrícola e l'època i l'evolució d'aquest país cap a la societat moderna i comercial que avui coneixem.

Pròleg de Lluís Obiols Perearnau

L'historiador i arxiver Lluís Obiols Perearnau explica al pròleg d' Els fills dels miners d'Adrall, que aquest llibre "ens presenta una història de vida" i afegeix que "massa sovint oblidem que la Història en majúscules està construïda per l'acumulació de totes les petites històries humanes que la componen, moltes de les quals es perden irremeiablement en el record".

El perfil

Josefina Porras González, de nacionalitat andorrana, és nascuda a Porcuna (Jaén). Amb set anys arriba amb la seva família a Andorra per finalment quedar-s'hi. Ha cursat estudis d'Humanitats a la UOC i és una apassionada de la història. Ha publicat articles al butlletí de la Universitat d'Andorra des del 2006 fins al 2015. Ha obtingut diferents premis en certamens literaris. Actualment està jubilada i "Els fills dels miners d'Adrall" és el seu primer llibre.

comentaris