ASSOCIACIÓ CAMBULETA

Cambuleta presenta les tres noves paraules pallareses d'aquest estiu

Les paraules escollides per il·lustrar les peces d'enguany són: estima (petó), retjo/(gruixut) i furro/a (esquerp) Tres paraules. Dos samarretes. Una dessuadora. 

Cambuleta retjo furro estima 2
photo_camera Cambuleta ha presentat les seves últimes samarretes de parla pallarès/cambuleta.cat

L'associació cultural 'Cambuleta' ha presentat a Isona (Pallars Jussà) tres noves peces de la seva 'col·lecció parla pallarès'. Les paraules escollides per il·lustrar les peces d'enguany són: estima (petó), retjo/(gruixut) i furro/a (esquerp). Tres paraules, dos samarretes, una dessuadora. 

Marta Lluvich

(Marta Lluvich, a Isona, presentant les noves peces de roba que parles pallarès)

L'associació Cambuleta va pensar, fa uns anys, que una bona manera de promoure el coneixement del pallarès i de paraules pallareses era dissenyant unes samarretes amb mots en pallarès i la seva corresponent traducció.  D’aquesta manera cada persona que en porta una es converteix en ‘promotor/a’ ambulant de la llengua.

El pallarès és un valor identitari de les comarques catalanes del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, per això, el seu coneixement i el seu ús suposen una defensa de la identitat d’aquest territori i de la pròpia llengua catalana des de la riquesa que suposa mantenir vives les especificitats geogràfiques.

Totes les llengües són símbols i testimonis alhora de la cultura i del territori al que estan vinculades i en un món cada cop més globalitzat la defensa del pallarès no hauria de considerar-se com una actitud reduccionista sinó com un compromís amb el patrimoni cultural de la llengua. El coneixement i l’ús del pallarès enriqueix tant a l’autòcton com al nouvingut per la seva autenticitat pirinenca i el seu arrelament al territori de muntanya. Creiem que el reconeixement i la defensa dels trets identitaris és la base de tot intercanvi cultural en una context cosmopolita.

Aquest estiu 2018, L'associació cultural Cambuleta ha estrenat les noves samarretes Parlapallares.cat. Les paraules escollides per il·lustrar les peces d'enguany són: potxó (petó) i esporret/a (poc abrigat). La samarreta de potxó és tracta d'una reedició, després que l'associació rebés moltes peticions de tornar-la a produir. I pel que fa a Esporret , es tracta d'una de les paraules més votades en les edicions anteriors. 

A l’estiu del 2012 es van editat dos models amb dues paraules, per l’estiu del 2013 també es van editar dos noves paraules, el 2014 es van treure dues noves paraules: farga’t i estropat/da, i es va re-editar la paraula furro/a del primer any.  El passat 2015 les paraules van ser: xauar, esmolet, goiat/ta i s’ha re-editat potxó. El passat 2016 es van escollir a partir de votació popular i les finalistes van ser “a plaeret” i “tampanada”, tambñe es  va re-editat mai tant però amb una definició nova diferent a la del 2013. El 2017 també per votació popular les paraules que finalment van sortir escollides van ser: fato/a, catxar i eixorrovit/ida

Mai tant

On es poden trobar les samarretes 'parla pallarès'?

Les podreu trobar a:

Sort:  Botiga Vida Làctia de la Plaça Major de Sort

Esterri d’Àneu: Casa Tendenou al carrer Major (a partir de juliol)

La Pobla de Segur: El Rebost

La Torre de Capdella: Calçats Villaverde

Tremp: Calçats Potxó

comentaris