LITERATURA

Arriba certamen literari ‘Escrit a Espot’

El jurat estarà format pels reconeguts escriptors Marta Robles, Blanca Riestra, Pilar Romera, Anna María Villalonga, Franco Chiaravalloti i Marcelo Luján.
Pilar-Romera-1
photo_camera Pilar Romera forma part del jurat del certamen literari ‘Escrit a Espot’

L'any passat va tenir lloc el I Certamen Literari "Escrit a Espot" de conte en llengües catalana i castellana, convocat per l'Ajuntament d ́Espot en el qual van participar escriptors de més de deu països. Aquesta iniciativa, que va néixer amb l'ànim de fomentar l'escriptura i la creativitat en adults i infants, arriba així a la seva segona edició amb un important creixement en el nombre de participants, que s'ha duplicat, senyal inequívoc de la bona salut amb què ha nascut i comença a refermar-se el certamen.

La convocatòria d'enguany es va tancar el passat 26 de març i els textos participants es poden llegir al web www.escritaespot.com, com han fet ja prop de dues mil persones interessades a conèixer les històries que enguany es disputaran el premi.

Jurat

Per a la decisió del concurs, el jurat al complet es trobarà el pròxim dia 03 de maig a les 12:00 hores a la Sala d'actes de l'Ajuntament d'Espot en un acte que estarà presidit per les autoritats locals i que serà obert al públic.

Marta Robles ha desenvolupat una important carrera en el món del periodisme i és també una prolífica i premiada escriptora de ficció. El 2013 va publicar Luisa i los espejos, novel·la amb què va guanyar el Premi Fernando Lara d'aquell any.  També va resultar finalista del Premi Silverio Cañada de la Setmana Negra de Gijó per A menos de cinco centímetros al 2017. El 2020 va publicar La chica a la que no supiste amar, Premi Lletres del Mediterrani 2019 i Premi Alacant Noir 2021. La seva última novel·la, publicada en 2022, és Lo que la primavera hace con los cerezos, i al mateix any va rebre el Premi de les lletres de l'Ateneu Mercantil de València a la seua trajectòria literària.

MartaRobles_1-3
Marta Robles forma part del jurat del certamen literari ‘Escrit a Espot’

Blanca Riestra, a més d'escriptora és crítica literària, articulista d'opinió i actualitat cultural en diversos mitjans. Va ser directora literària de la col·lecció Versió Celeste, pertanyent a l'editorial francesa Orbis Tertius. Ha exercit com a docent  en diverses institucions i ha estat directora de l' Institut Cervantes d' Albuquerque, EUA. El 2001 va guanyar el Premi Ateneu Jove de Sevilla amb la seva segona novel·la La canción de las cerezas , guardó que va revalidar el 2020 amb Últimas noches en el edidificio San Francisco. Amb la seva última obra, Aquí comeza o mar ha guanyat el prestigiós Premi Blanc Amor de literatura gallega el 2021.

blanca-riestra
Blanca Riestra forma part del jurat del certamen literari ‘Escrit a Espot’

Pilar Romera va guanyar el 1993 el premi Ribera d'Ebre de novel·la amb El espíritu de vidrio. El 2017 va ser guardonada amb la primera convocatòria de les Beques d'Escriptura Montserrat Roig, atorgades per l'Ajuntament de Barcelona i la UNESCO  i el 2019 va publicar la seva més recent novel·la, Els Impostors. Ha participat també en diversos reculls de contes.

Pilar-Romera-1
Pilar Romera forma part del jurat del certamen literari ‘Escrit a Espot’

Anna María Villalonga és escriptora, crítica de literatura i cinema, traductora, investigadora i professora de literatura catalana a la Universitat de Barcelona. És membre de l'Associació en Negre per a la defensa i la promoció de la novel·la negra en català, i dirigeix el festival Tiana Negra.

Anna_Maria_Villalonga
Anna Maria Villalonga forma part del jurat del certamen literari ‘Escrit a Espot’

Franco Charavallioti és escriptor, especialista en narrativa breu i professor de conte i microrelat a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès. Ha publicat els volums de relats Com un comptagotes que es pressiona suau, molt suaument (Fills de l'Hule, 2009) i Esos de ahí afuera (Talentura, 2015). Ha col·laborat en nombroses antologies de narracions breus, tant a Espanya com a l'Argentina. Ha publicat articles de crítica literària a Granta, Quimera o Revista de Lletres. El 2019 va formar part de la comitiva que va representar Barcelona a la Fira Internacional del Llibre de Buenos Aires.

franco_chavarelli-1
Franco Chavarelli forma part del jurat del certamen literari ‘Escrit a Espot’

Marcelo Luján ha publicat els llibres de contes Flores para Irene (Premi Santa Cruz de Tenerife 2003), En algún cielo (Premi Ciutat d'Alcalá de Narrativa 2006) i El desvio (Premi Kutxa Ciutat de Sant Sebastià 2007). El 2020, la seva quarta col·lecció de contes, La claridad, va obtenir per unanimitat el VI Premi Internacional Ribera del Duero. També ha publicat les novel·les La mala espera (Premi Ciutat de Getafe de Novel·la Negra 2009 i Segona Menció del Premi Clarín de Novel·la 2005), Moravia, i Subsuelo (Premi Dashiell Hammett, Premi Tenerife Noir, Premi Novelpol, tots el 2016). Aquest últim títol està sent adaptat a la pantalla gran per Fernando Franco.

Marcelo Luján posa para Juancho García en el III Festival Hispanoamericano de Escritores.
Marcelo Luján forma part del jurat del certamen literari ‘Escrit a Espot’

A més dels premis dels contes, el mateix dia 3 de juny es fallarà el Premi de Dibuix Infantil. Les obres presentades per infants menors de 13 anys, han de tractar l'entorn d' Espot, la seva cultura, i tots els elements que conformen l'incomparable paratge i bagatge cultural d' aquesta localitat enclavada a l'Alt Pirineu.

comentaris