PATRIMONI

Els treballs en el jaciment del fòrum romà Iulia Libica deixen al descobert nous fragments d’escultures

Aquesta setmana ha finalitzat la primera fase de la campanya anual d’excavacions al fòrum de Llívia
excavacio23-01
photo_camera Aquesta setmana ha finalitzat la primera fase de la campanya anual d’excavacions al fòrum de Llívia / llivia.org

Els treballs d'excavació al fòrum romà de Iulia Libica han deixat al descobert nous fragments d’escultures de marbre que permetran “completar el conjunt escultòric del fòrum i confirmar l’època de la col·lecció que actualment es troba custodiada al Museu de Llívia”, segons ha explicat el director del programa, Josep Guitart. “Són peces que complementen les localitzades en campanyes anteriors i que ens permeten deduir com estava poblat d’imatges el fòrum. Per tant, continuem destacant que es tracta d’escultures de la família imperial de l’emperador romà August i que s’emmarca en l’època de la dinastia Júlio-Clàudia”.

excavacio23-04
Aquesta setmana ha finalitzat la primera fase de la campanya anual d’excavacions al fòrum de Llívia / llivia.org

Guitart ha fet aquesta valoració a la finalització de la primera fase de la campanya anual d’excavacions al fòrum romà de Llívia. El passat 18 d’abril va arrencar la primera fase i els treballs en el jaciment tindran continuïtat a l’agost, setembre i octubre. El director del programa ha destacat que els treballs en els pròxims mesos continuaran en la part central del recinte, ara que la zona ha estat alliberada dels serveis —aigua, gas i electricitat— que havien impedit, fins ara, els treballs d’excavació. La campanya amb estudiants, aquest any, serà del 28 d'agost al 8 de setembre.

Els treballs d'excavació al fòrum romà de Iulia Libica estan liderats per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC). En el projecte hi col·laboren la Diputació de Girona i la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat-Servei d'Arqueologia. Els treballs d'excavació són dirigits pels arqueòlegs Cèsar Carreras, Òscar Trullàs i Jordi Guàrdia. Hi participa, també, l'empresa Arqueòlegs.cat .

excavacio23-05
Aquesta setmana ha finalitzat la primera fase de la campanya anual d’excavacions al fòrum de Llívia / llivia.org

L'Ajuntament de Llívia, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat-Servei d'Arqueologia van signar l'any passat el conveni pels pròxims 4 anys (2022-2025), document que dona continuïtat als treballs d'excavació del Fòrum Romà Iulia Libica. El compromís de les administracions —Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona, Ajuntament de Llívia, la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica— es manté intacte des que l'any 2013 va començar aquest projecte.