LITERATURA

El III Concurs de Microrelats de la Vall Fosca premia tres obres on les dones són les protagonistes

Tres relats on les dones són les protagonistes han estat els finalistes del III Concurs de Microrelats de la Vall Fosca, que ahir va entregar els premis als guanyadors en un acte que va tenir lloc a les 19.30 h al Museu Hidroelèctric de Capdella, amb el poeta Josep Pedrals com a mestre de cerimònies.
unnamed (12)
photo_camera El jurat i els guanyadors del III Concurs de Microrelats de la Vall Fosca

El jurat, format pels escriptors i lingüistes Ferran Rella, Pep Coll i Ramon Sistac, ha determinat que el primer premi correspon al relat ‘És regla sana, no menjar quan no es té gana’ de l’autora de Pessonada, Lila Francesca Batlle Argimon. La protagonista del relat és un dona que es rebel·la per sortir de la norma, per trencar un patró prefixat de naixement. El jurat va subratllar que es tracta d’un microrelat “pulcrament construït, complex i amb cadència narrativa”. 

El segon premi se’l va endur el relat ‘Traició’ de l’autora d’Anglesola i resident a l’Albi, Núria Fonoll Vergés. La protagonista d’aquest relat també és una dona, en aquest cas condemnada a la foguera acusada de ser bruixa. L’autora ha volgut retre homenatge amb aquest treball a les dones de muntanya, i en destaca el seu caràcter fort.

El tercer fou pel text ‘Vall Fosca 2063’ de l’autor originari d’Astell (Vall Fosca) i resident a Barcelona, Ramon Gallart Palau, que va presentar un microrelat futurista, situat a l’any 2063. La protagonista també és una dona, en aquest cas un filla que narra de forma paral·lela els últims dies del pare i el maltractament que fem a la natura.

Els tres guanyadors han estat premiats amb 595€ més un trofeu (el primer premi), 357€ el segon i 238€ pel tercer.

En aquesta tercera edició, el Concurs de Microrelats ha rebut 65 propostes, una elevada participació que la directora del Museu, Eva Perisé, considera que “és un exemple que demostra que la marca Vall Fosca cada cop es coneix més”. La iniciativa, organitzada pel Museu Hidroelèctric de Capdella per promocionar la Vall Fosca, ha valorat els escrits inspirats en aquesta zona de l'Alt Pirineu. Els relats, que havien de tenir com escenari principal la Vall Fosca, podien ser com a màxim de 300 paraules. Per la seva banda, el jurat va destacar que “cada vegada hi ha més nivell, que les persones que escriuen ho fan molt bé, ja que amb només 300 paraules cal construir el relat des de la primera paraula, fet que implica una dificultat important, atès que la primera frase ja determina si el microrelat és sòlid o no”.

Sobre el Concurs de Microrelats de la Vall Fosca

El concurs, organitzat pel Museu Hidroelèctric de Capdella (Ajuntament de la Torre de Capdella) té l’objectiu de promocionar a través de l’escriptura i la lectura la marca Vall Fosca, territori pirinenc que comença a 800 metres. El poble més alt és Capdella que es troba a 1.420 metres d’altitud i tanca el conjunt de 19 nuclis rurals que conformen la Vall Fosca: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castell-estaó, Beranui, la Plana de Mont-ros, Astell, Obeix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-ros, Molinos, la Torre de Capdella, Aiguabella, Espui i la Central de Capdella.

El riu Flamisell fa d’eix de la vall. Durant el seu recorregut, es pot gaudir d’un paisatge constantment canviant que ens porta fins al capdamunt de la Vall Fosca, on hi ha el telefèric que dóna accés al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i on es poden visitar més de 30 estanys.

Els relats, que tenen com a escenari principal La Vall Fosca, s’editaran en un llibre en un termini de cinc anys. L’Ajuntament de la Torre de Capdella organitza des de fa 13 anys un concurs de fotografia. Aquestes imatges serviran per acompanyar aquesta publicació.