Un documental de Cadena Pirenaica recrea els aiguats de 1982 a través de sis testimonis

Aquest dimarts, 40 anys després d’aquella tragèdia, se n’ha donat a conèixer el tràiler
Cartell 'I les fonts van parlar'-
photo_camera Cartell 'I les fonts van parlar'

Coincidint amb els 40 anys dels aiguats del 7 i 8 de novembre de 1982, Cadena Pirenaica ha produït el documental ‘I les fonts van parlar’.  A través de diversos testimonis, el grup de comunicació dels Pirineus ha recreat com es van viure aquells dos dies tràgics per part de sis persones de Cerdanya, Alt Urgell i Andorra.

Els fets que es narren van tenir lloc a Martinet, el Pont de Bar, Montferrer, Andorra i Oliana, i repassen des dels moments més complicats de la nit fins als episodis del dia posterior, quan encara es van viure situacions d’alarma, com a Martinet i Oliana.

El documental també s’atura al Pont de Bar, que va quedar destruït completament per la riuada, a través de la història de supervivència d’alguns dels seus veïns. Arran d’aquells fets, a Andorra van desaparèixer 12 persones, i el film guarda un record per les víctimes amb el relat d’un d’aquests casos.

Un altre episodi que ocupa un lloc destacat en la projecció està situat a Montferrer, on el teulat d’una granja va ser el refugi de cinc persones. Finalment, al sud de l’Alt Urgell, a Oliana, dues històries van conviure en l’espai, a la presa i a la Centre Hidroelèctrica. Els seus treballadors van jugar un paper clau per evitar una catàstrofe i són veus presents en el documental.

D’aquesta manera, ‘I les fonts van parlar’ explica alguns dels fets inèdits d’aquells dos dies amb format narratiu innovador, combinant les entrevistes amb testimonis i les escenes recreades per actors i actrius, sota la direcció de l’Escola de Teatre de la Seu d’Urgell. Al mateix temps, és un homenatge a totes aquelles persones anònimes que van viure i patir de primera mà els aiguats del 1982.

El projecte ha estat produït per Cadena Pirenaica, amb la col·laboració de 16nou Audiovisuals Andorra, i amb el suport de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, d’Endesa i de l’Associació de Vehicles de l’Alt Urgell.

 El documental es presentarà en públic properament, però aquest dimarts, coincidint amb els 40 anys d’un d’aquells dos dies tràgics, s’ha donat a conèixer ja el tràiler: https://bit.ly/3NNQrl8