19.05.2022 |
Viure als Pirineus

LLENGUA D'OC

La Dictada Occitana torna a conquerir el Palau Marc de Barcelona

Unes 70 persones participen al tradicional concurs d'ortografia en llengua d'oc on s'ha llegit un fragment de la novel·la 'Una lutz sul camin'
Detall d'un dels participants a la 21a Dictada Occitana, el 27 de gener del 2018 (Horitzontal).
Detall d'un dels participants a la 21a Dictada Occitana/Jordi Bataller
La Dictada Occitana torna a conquerir el Palau Marc de Barcelona

La Dictada Occitana ha tornat a omplir aquest dissabte el Palau Marc de Barcelona. Unes 70 persones han participat en el tradicional concurs d'ortografia en llengua d'oc, organitzat pel Cercle d'Agermanament Occitano-Català (COAC). La dinàmica de la Dictada –oberta a tothom i que es fa simultàniament a 43 poblacions d'arreu d'Occitània i dels Països Catalans- és molt senzilla: es llegeix en veu alta un text en occità i els participants l'escriuen a mà. Seguidament es corregeix i guanya el qui ha fet el dictat amb menys faltes. En aquesta 23a edició de la Dictada, l'escrit escollit ha estat un fragment de la novel·la 'Una lutz sul camin', de Géli Combas. "Ja porto diversos anys participant-hi i enguany m'ha semblat més fàcil. Potser també perquè el meu occità està millorant amb el temps i els cursos", ha assenyalat Ricard López Roig, un dels participants.

"De fet, per als catalanoparlants no es tracta d'una llengua tan difícil com sembla", ha continuat López Roig, que ha precisat que la morfologia i la sintaxi "és molt semblant" entre el català i l'occità. "Són llengües agermanades i l'occità es pot entendre bastant bé. Altra cosa és parlar-lo i escriure'l", ha ironitzat el participant en aquesta 23a Dictada Occitana. "Canvien molt, per exemple, les paraules que acaben en a sense accent, que es pronuncien o. És una mica xocant. I hi ha paraules que les saps escriure o les has de buscar al diccionari", ha comentat l'Alejandro Benito, un altre dels participants al concurs d'ortografia en llengua d'oc. "El meu interès per l'occità és purament cultural, m'agrada que sigui una llengua propera al català", ha afegit en Ricard López.

"Em vaig enganxar a l'idioma gràcies a llibres en occità, a través de cursos i anant també a l'escola occitana d'estiu. Ho trobo molt interessant", ha reblat López. L'occità –amb un nombre de parlants incert entre els 500.000 i els 3 milions repartits per Espanya, França, Itàlia i Mònaco- és llengua oficial a Catalunya des del 2006 i llengua pròpia de l'Aran. "La Dictada és una mesura molt important per potenciar l'occità i fer-lo conèixer entre la societat catalana no occitanòfona", han assenyalat des del COAC. El primer premi de la categoria adults ha estat per a Joaquim Pàfila, seguit d'Anna Maria Vidal en segona posició i Manel Navarro en tercera. El premi en categoria professional ha estat per a Xavier Rebled. L'acte d'aquest dissabte al Palau Marc s'ha completat amb l'actuació del grup català de música occitana Mirabèl.

La Dictada Occitana torna a conquerir el Palau Marc de Barcelona
Comentarios