FESTIVAL DE CULTURES DEL PIRINEU

El Dansàneu es clou demà diumenge a Santa Maria d’Àneu amb el ballarí basc Jon Maya

Aquest divendres, malgrat la pluja, el Festival ha mantingut un dels seus plats forts: estrenar escenari a Roc Roi amb un doble programa de dansa i música que va incloure l’actuació de Gemma Humet en una plataforma damunt de l’aigua

unnamed (41)
photo_camera El ballarí Pol Jiménez ahir al pantà de la Torrassa / Rut Solé

L’organització del Dansàneu, el Consell Cultural de les Valls d’Àneu, ha evitat en tot moment lamentar la pluja que amb intensitat intermitent va regar aquest divendres el territori d’Àneu. Senzillament, va readaptar les activitats de divendres al matí, mantenint fins i tot la visita al conjunt monumental de la Vila Closa a Escaló (la Guingueta d’Àneu) i fent participar el centenar de persones assistents a la presentació d’un llibre sobre la musicòloga Palmira Jaquetti i el concert posterior de Roser Gabriel, acordionista de Ribera de Cardós, d’una proposta pròxima i emotiva.
 
Amb l’únic canvi en el programa de celebrar l’actuació dels improvisadors Núria Andorrà i Julyen Hamilton al monestir Santa Maria d’Àneu, a cobert, per evitar la incomoditat de ballar en un escenari natural encara xop, aquest divendres el Tastàneu (entrades exhaurides) i sobretot l’estrena del Festival a Roc Roi, al pantà de la Torrassa, amb la doble proposta del ballarí Pol Jiménez i la cantautora Gemma Humet van aplegar més de cinc-centes persones en total.
 
Pel que fa a aquest dissabte, el Castell de València d’Àneu recupera l’essència dels sons ancestrals gràcies a una matinal de ball folk. Els pasdobles, balls plans, boleros o rumbes prenen el protagonisme amb el grup La Gravetat de Coulomb i l’actuació prèvia del conjunt de la Catalunya Nord Jutglars, una cobla de joglars amb flabiol i tamborí, borrassa i prima.

unnamed (40)
Gemma Humet en una plataforma damunt de l'aigua del pantà de la Torrassa / Rut Solé

 
Tot plegat passa mentre, en paral·lel i a diversos espais de les Valls d’Àneu (Poliesportiu i escola d’Esterri d’Àneu així com places i espais naturals de diversos municipis de l’Alt Àneu…) tenen lloc les activitats formatives vinculades al desplegament del Pla d’impuls de la dansa tradicional, del qual el Dansàneu n’és un dels agents en l’àmbit de suport a la creació. Això significa que més d’una vintena de becats del Pla participaran aquest cap de setmana de les propostes Festival, tant dels espectacles com dels tallers i xerrades organitzades. 
 
Aquesta nit, però, el protagonisme serà per al polifacètic Marc Parrot que presenta el seu onzè disc, Els fets i l’atzar, i ho fa singularitzant la seva proposta per iniciativa del Dansàneu i en col·laboració amb la ballarina Aina Alegre al Firal d’Esterri d’Àneu a les 22.30 h. Parrot i Alegre, que s’han deixat veure com a espectadors en algun dels espectacles d’aquest divendres, treballen ja a Esterri d’Àneu per conjugar la lírica i la profunditat de les lletres del músic, així com la seva experimentació dels sons, amb el talent i porositat d’una de les ballarines i coreògrafes més rellevants de la seva generació: Aina Alegre.
 
A la tarda la ballarina i Premi Nacional de Cultura 2022 Núria Guiu presenta a les 19.30 h a la plaça Major d’Isil el seu projecte Cyberexorcisme en col·laboració amb 5 tik tokers. Es tracta d’una proposta gratuïta que vindrà precedida d’un taller matinal a càrrec de la pròpia Guiu, que ha congregat una dotzena de persones que també participaran a l’espectacle de la tarda.
 
El Dansàneu es clou demà amb el solo del ballarí i expert en dansa d’arrel basca Jon Maya, director de la companyia Kukai Danza i que compta amb tres Premis Max. Maya crearà per encàrrec del Dansàneu un solo de cloenda que mostrarà demà diumenge a les 19.30 h a Santa Maria d'Àneu. Encara a manera de fermall, tindrà lloc a les 22.30 h i a Sorpe (Alt Àneu) la darrera de les propostes articulada a partir de l’obra Solitud de Víctor Català/Caterina Albert: Més lloc per a la fosca, amb l’actriu Elvira Prado-Fabregat al capdavant i una companyia de format petit que inclou el músic Carles Viarnés.

comentaris