CINEMA

Arriba 12a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu

La Mostra, que se celebrarà del dimecres 3 al divendres 5 d’agost, apropa al públic documents fílmics que permeten recuperar història, paisatges, activitats i oficis del Pirineu, avui introbables.
verdmadur591
photo_camera El film 'Verd madur' és l’adaptació d’una novel·la de l’escriptor pallarès Josep Virós /filmoteca.cat

La Mostra de Cinema Etnogràfic de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu arriba aquest any a la seva 12a edició. La Mostra, que es podrà veure del dimecres 3 al divendres 5 d’agost, apropa al públic documents fílmics que ens permeten recuperar història, paisatges, activitats i oficis del Pirineu, avui introbables, en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya i Pyrene PV.

MostraCinema22b

La pandèmia de covid19 ha marcat les nostres vides els darrers anys d’una manera notòria i generalitzada. Ha provocat (i encara provoca) tota mena de modificacions en les relacions humanes, tant a gran escala com a petita. Alguns dels films que es projecten en el marc d’aquesta edició tracten sobre aquestes alteracions des de la perspectiva de determinats grups humans: per orientació sexual, grups d’edat, migrants, curadors… Però també, i com sempre, els films de la temàtica transversal de la mostra es combinen amb aquells que són d’interès per als públics habituals de les entitats organitzadores.

Aquest any, la programació que es presentarà des de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu serà la següent:

03 agost
22.00 h SESSIÓ “PIRINEU RECUPERAT”
Verd madur
Dir. Rafel Gil, 1961
Film de referència per a una generació de pirinencs i de joves arreu de Catalunya. Basat en la novel·la de Josep Virós. Versió doblada en català
que s’estrenà el 1968. Verd madur és l’adaptació d’una novel·la de l’escriptor pallarès Josep Virós (Llessui, 1905 – Barcelona, 1987), qui també va produir el film.

verdmadur591
'Verd madur', film de referència per a una generació de pirinencs /filmoteca.cat

04 agost
22.00 h SESSIÓ “PIRINEU RECUPERAT: FILMS DEL CINEASTA AMATEUR PIUS MESTRE”
-Pallars. Vall d’Àneu. Aran 1979, 22‘
-Del Gerber a la Vall d’Aran 1961, 25‘
-Parc Nacional de Sant Maurici i Aigüestortes, 1981, 27’
Dir. Pius Mestre
Films del cineasta amateur i excursionista Pius Mestre, realitzats durant les vacances personals o en excursions col·lectives d’empresa. Permeten recuperar, com sempre dins les sessions Pirineu Recuperat, imatges i paisatges pirinencs de fa més de 40 anys enrere, i el turisme d’entre els anys 60 i 80.
Col·labora: Filmoteca de Catalunya.

05 agost
22.00 h SESSIÓ “MOSTREMP SOBRE RODES”
Selecció dels curtmetratges més destacats de l’edició de l’any 2021 del festival Mostremp, que té lloc a Tremp (Pallars Jussà).
Coorganitza: Mostremp sobre rodes.

Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 

Mostra de produccions audiovisuals relacionades amb la recerca i el patrimoni etnològic en general que combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció, totes sota el denominador comú de ser, d’una manera o altra, testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat. Alhora, la mostra també pretén il·lustrar com en les últimes dècades l’audiovisual ha penetrat en l’etnografia i vol posar de relleu com la recerca etnològica s’ha servit de l’audiovisual per documentar i explicar allò que ha investigat.

12 mostra cinema etnogràfic cartell

La primera edició va tenir lloc a Barcelona l’any 2011, la segona a Esterri d’Àneu el 2012, i des de 2013 té un caràcter multiseu. Durant tres anys la cultura convidada va ser Itàlia en virtut de la col·laboració amb la Xarxa Euromediterrània de Cultura Popular i del Patrimoni, Arianna. El 2016 va ser Mèxic gràcies a la col·laboració amb la Comisión Nacional para el Desarrollo de los Pueblos Indígenas (Gobierno de México). El 2017 va ser Galícia, i en foren interlocutors el Museo do Pobo Galego i la Mostra de Cinema Etnográfico de Galícia. L'any 2018 la cultura occitana va ocupar el seient dels convidats aportant setze dels cinquanta-dos films projectats.