La 30a edició del Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu, tindrà lloc a les Valls d'Àneu del 25 de juliol a l'1 d'agost vinents i presentarà per a l'ocasió una vintena de propostes artístiques que mesclen la dansa, la música i el patrimoni de les Valls d'Àneu entès des de vessants diversos: el patrimoni monumental i arquitectònic -principalment les esglésies de les Valls d'Àneu on tindran lloc alguns dels espectacles-; el natural -present en diversos eixos de la programació i central en activitats com les excursions naturalistes, enguany nocturnes- i l'immaterial -protagonista en produccions especials com la recuperació del ballet inèdit de Robert Gerhard, Els focs de Sant Joan, inspirat en la festa de les falles d'Isil.
El Dansàneu, que ha estat reconegut amb el Premi Nacional de Cultura 2021, convidarà artistes com Mishima o Maria del Mar Bonet i singularitza les seves propostes
El Consell Cultural de les Valls d'Àneu, entitat organitzadora del festival, fa un pas endavant en l'assumpció de reptes organitzatius programant durant vuit dies propostes de formats i disciplines molt diferents que aprofundeixen en el treball realitzat pel Dansàneu d'ençà de la seua refundació, l'any 2015, en l'actual Festival de Cultures del Pirineu. Aquests reptes són l'acompanyament als artistes i als projectes del territori, la voluntat de singularitzar les propostes artístiques que es presenten i/o es gesten a recer del Festival, la barreja disciplinar i estètica que, sense oblidar la tradició i l'arrel, dona espai a les arts i els llenguatges contemporanis i l'aprofundiment en aspectes com la recuperació de la memòria històrica i el respecte pel territori.
(Foto: Cesc Gelabert a la presentació del Dansàneu 2021al MNAC /Joan Blanco)
El Dansàneu, que acaba de ser reconegut amb un dels cinc Premis Nacionals de Cultura d'aquest 2021 pel plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), presenta per al seu 30 aniversari una imatge il·lustrada que signa l'artista Arnal Ballester i que recrea els alats del centre espiritual de les Valls d'Àneu. És precisament davant de les pintures originals de Santa Maria, al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), que s'ha presentat aquest dilluns al migdia i amb tot detall la programació d'un festival que té en el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert el seu cap de cartell principal. Gelabert, que va posposar la seua participació en el festival l'any passat a causa de la pandèmia, oferirà un solo únic i reflexiu a Santa Maria el diumenge 25 de juliol a les 19 hores. Recuperarà, en aquest sentit, algunes de les seves coreografies de referència com són Enyor, una sardana de Ricard Lamote de Grignon; Soliloquios, la versió que Gelabert ha fet de l'Aurresku basc; un bolero cubà, Lágrimas Negras, i el Fandango del Pare Antoni Soler, un dels màxims representants de la música per a teclat de la península Ibèrica a finals del Barroc i principis del Classicisme.
Per acabar, el Dansàneu posa aquest mateix dilluns 7 de juny a la venda més de 1.500 entrades per als espectacles de pagament. Igualment es mantenen activitats gratuïtes al llarg dels vuit dies del festival. Tant les activitats de pagament com les gratuïtes requeriran d'un control previ d'accés i del seguiment estricte de les mesures sanitàries vigents en el moment de celebrar-se el festival.