CONCERTS D'ESTIU

El Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana enceta el 23è Festival de Música Vila de Rialp

El record de Josep Sabarich, creador i alma mater de l'esdeveniment, presideix la 23a edició del Festival de Música de Rialp
Cor de Cambra Palau de la Música Festival Rialp 1
photo_camera El Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana enceta el 23 Festival de Música Vila de Rialp / @Gerard_Rialp

Aquest dijous, l'església parroquial de Nostra Senyora de Valldeflors de Rialp es va omplir de gom a gom per encetar el cicle de Concerts del 23è Festival de Música Vila de Rialp, memorial Josep Sabarich. Ho va fer amb un concert de luxe, protagonitzat pel Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, sota la direcció de Xavier Puig, que va interpretar "El Cançoner Popular"

Obra del Cançoner Popular de Catalunya

Fa 100 anys Rafael Patxot encarrega a l’Orfeó Català i a especialistes en cançons tradicionals el projecte de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, que va aplegar desenes de milers de cançons i va emprendre l’aventura de recórrer els països catalans en una extraordinària descoberta dels pobles i racons més isolats.

Amb la visió de connectar el passat i el present, hem escollit un grapat de cançons d’aquest valuós recull arranjades en els darrers anys per a cor i tres instruments per diversos compositors tant consagrats com de nova fornada.

A partir de melodies de la Vall d’Aran, el Pallars Jussà, el Berguedà, Cerdanya, la Garrotxa, Osona, Sant Feliu de Guíxols, Segrià, l’Alt Urgell, la Segarra, el Baix Camp, Baix Ebre i Mallorca sentireu a narrar històries d’amor, incestos, cançons de bressol, cants de feina, nadales, llegendes i sàtires.

  • Cor de Cambra del Palau de la Música
  • Belisana Ruiz, Guitarra, tiorba i guitarra barroca
  • Marta Cardona, violí
  • Pere Olivé, percussió
  • Xavier Puig, direcció
Cor de Cambra Palau de la Música Festival Rialp 2
El Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana enceta el 23 Festival de Música Vila de Rialp / @Gerard_Rialp

El record de Josep Sabarich presideix la 23a edició del Festival de Música de Rialp

El record de Josep Sabarich, fundador i alma mater del festival, que ens va deixar el passat gener, serà ben present durant aquestes tres setmanes del festival, que se celebra del 3 al 20 d’agost. De fet, el certamen ja porta des d’enguany l’afegit al seu nom de Memorial Josep Sabarich, en record a qui, l’any 2001, va crear i impulsar un esdeveniment que, amb el temps, s’ha convertit en un dels festivals musicals de referència del Pirineu.

El festival s'ha posat en marxa aquest dijous, 3 d’agost, amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i ‘El Cançoner Popular’. Seguirà el dia 5 amb el Rèquiem de W.A. Mozart en versió quartet de corda d’Ensemble Pyrena acompanyat del text de la poetessa Anna Akhmàtova i de la veu d’Anna Ycobalzeta. El 10 d’agost es podrà gaudir d’un recorregut des de J.S. Bach fins als tangos d’A. Piazzolla amb els xilens Duo Sahir. El dia 13 serà el torn per a la presentació del nou treball de Carolina & Ènia, titulat ‘Meraki’, amb música mediterrània, brasilera i tradicional. Pamina Trio signarà el dia 15 el concert familiar ‘La flauta màgica’, tota una història musicada per Mozart i explicada per a tota la família. Les actuacions del festival per a ‘adults’ acabaran el 18 d’agost amb la fusió del jazz amb la música clàssica que exposaran LleidArt Ensemble.

Rialp Festival Música
Ajuntament de Rialp lluint una pancarta del  Festival Música / Feliu Sirvent

La programació, però, no seria completa sense la possibilitat d’apropar la cultura a tota la família i també de donar espai a les noves fornades de músics. És per això que, a més de l’esmentada ‘La flauta màgica’ del 15 d’agost a l’església de Rialp, s’han programat dos espectacles més dins l’anomenat Festival Rialp Jove-2023, tots dos a l’església de Caregue i amb taquilla inversa a benefici de l’associació de veïns d’aquest poble: el dia 6, amb el duet de les violoncel·listes Gemma Dalmau i Júlia Erra, i el dia 20, amb el Kabak Duo, format per Erola Masqué (violí) i Joan Furió (guitarra).