Contes d’Edicions Salòria per explicar la història del Pirineu als més petits


Els manairons, les trementinaires o el gegant acordionista són personatges que no es fan estranys als nens i nenes del Pirineu. Des de ben petits la majoria han escoltat dels seus pares els contes de la col•lecció Petit Pirineu d’Edicions Salòria en els quals s’expliquen de manera entretinguda les tradicions, llegendes i fets històrics de les comarques pirinenques. 

Són contes que fan de bon llegir i de bon explicar, històries senzilles, algunes centenàries que molts adults ja recorden que els hi explacaven els seus pares o els seus avis; altres són narracions modernes i inventades, íntimes i populars que fan les delícies dels més innocents de les cases. Així són les rondalles que fan dormir i somiar els petits pirinencs, històries plenes de color, amb il•lustracions màgiques i un format consistent.

La base de tota aquesta proposta cultural inèdita al Pirineu parteix dels escriptors i historiadors inquiets, que porten a terme una insaciable activitat de recerca i difusió per tal de donar a conéixer la història de les comarques catalanes de muntanya des de tots els àmbits i per a tots els públics. Els llibres d’història per adults proliferen de la mà de joves estudiosos com Carles Gascón, Lluís Obiols, Oriol Mercadal o Erola Simón, però paral•lelament surten al mercat contes destinats a l’entreteniment, però també a la pedagogia, del públic infantil.

El Pirineu no s’atura. Lluny del que podria semblar a ulls estranys, la literatura a les comarques de muntanya prolifera com els bolets, la publicació de llibres és intensa i, certament, els contes tenen un paper destacat en aquest procés de divulgació i creixement cultural de la mà d’editorials de la muntanya com Garsineu, a Tremp, Editorial Andorra o Edicions Salòria a la Seu d’Urgell.

En aquest context, la col•lecció Petit Pirineu aviat serà un clàssic. Es va encetar tímidament l’abril de l’any 2011 amb el títol La trementinaire de les nenes rosses escrit per Isidre Domejó i il•lustrat per Carme Invernón, conte del qual se n’han fet dues edicions, i des de llavors s’han publicat set titols més amb la clara vocació de conformar una col•lecció de pes que s’estudïi a les escoles i estigui present a totes les llars. Formen part, podríem dir, de la memòria col•lectiva des de la base, des de que els petits comencen el seu aprenentatge amb la llengua i amb la fantasia escrita i il•lustrada.

El darrer exemplar publicat en la col•lecció Petit Pirineu és El poltre de la Lluna escrit per la jove urgellenca Ester Farran i il•lustrat per l’artista de Puigcerdà, afincada a Portugal, Eva Sánchez, guanyadora del darrer premi internacional d’il•lustració Edelvives. Una història basada en un poltre que recorre les fires del Pirineu fins que una nena se n’enamora i se l’emporta de viatge…

Conte contat, ja està explicat.

------------- 
Col•lecció Petit Pirineu:
1. La trementinaire de les nenes rosses
2. El tresor més gran del món
3. Anem a plegar manairons
4. El burot i les cireres d'Arfa
5. El gegant i l'acordió
6. La guineu i la camosa
7. El poltre de la Lluna


Dels petons perduts al pit-roig

Les històries no tenen topalls i els treballs editats per Salòria van més enllà de la regió pirinenca. De fet, no tenen límits. Tant és així que en l’àmbit de la literatura infantil des de la capital de l’Alt Urgell es publiquen més col•leccions de contes com la Col•lecció Pessigolles (iniciada amb el llibre Petons perduts i ampliada amb La Clàudia i el seu casc de bombera), o la Lola Anglada que inclou els dos títols escrits pel joveníssim Ricard Lobo Martínez que tenen com a protagonista un pit-roig. Contes frescos, amb històries carregades de missatge on valors com l’amistat i la perseverança hi tenen un paper destacat.


-----------------

Més informació del catàleg d'Edicions Salòria: www.edicionssaloria.com

Edicions Salòria ha conformat un considerable catàleg format en primer lloc per assaig local, però també per una atrevida línia de llibres infantils (la història, llegendes i tradicions del Pirineu explicades als més petits) i darrerament per una ambiciosa proposta de llibres d’excursionisme i rutes de proximitat, obres pensades, escrites i publicades per gent del territori. Tot pensat i fet des del Pirineu.