HISTÒRIA MEDIEVAL

Climent Miró presenta la tesi doctoral “Territori i economia als monestirs del comtat d'Urgell (800-1100)”

La presentació de la tesi doctoral, defensada i aprovada Cum Laude per l'historiador urgellenc, tindrà lloc el proper dimarts 25 d’abril, a les 20 hores, a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

Climent Miró Carrer Canonges
photo_camera Climent Miró a la porta de casa seva, al Carrer dels Canonges de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

El proper dimarts 25 d’abril, a les 20 hores, es durà a terme a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell la presentació de la tesi doctoral, de l’historiador medievalista Climent Miró que porta per títol “Territori i economia als monestirs del comtat d'Urgell (800-1100)”

A l’acte participaran, a més de l'autor, la directora de la seva tesi doctoral, Marta Sancho, professora de la Universitat de Barcelona; Carles Gascón i Chopo, tècnic de patrimoni del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i Julio Quílez, Director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell. La presentació de la tesi doctoral va ser defensada i aprovada Cum Laude per Climent Miró, en el marc del programa de doctorat "Cultures Medievals" de la Universitat de Barcelona.

Monestirs benedictins del comtat d’Urgell

Climent Miró analitza de forma magistral, al llarg de la seva tesi doctoral, l’estructura territorial dels monestirs benedictins del comtat d’Urgell entre els segles IX i XI i la seva relació amb les activitats agrícoles, ramaderes i d’explotació dels recursos naturals. Per a la realització d’aquest treball ha estat fonamental l’anàlisi dels documents, la gestió de les dades i l’ús de la cartografia. Per portar-ho a terme s’han utilitzat majoritàriament fonts escrites publicades procedents dels monestirs objecte d’estudi. Així mateix, des d’un punt de vista metodològic, tota la informació ha estat estructurada i processada a través del disseny i utilització d’una base de dades a partir de la qual s’han generat conjunts de dades orientats a l’anàlisi i projecció, entre altres procediments, sobre sistemes d’informació geogràfica (SIG).

Climent_Miró_Tesi_Portada
Portada de la tesi doctoral de l’historiador medievalista Climent Miró 

L’estudi dels dominis monacals i de la seva evolució territorial ha comportat el tractament dels espais agropecuaris així com els dedicats a l’explotació dels recursos minerals i forestals. L’anàlisi documental també ha permès el coneixement d’aspectes relatius a la naturalesa de les diferents tipologies d’explotacions i de l’estat de l’economia dels monestirs en la cronologia.

L’acotació geogràfica en el comtat d’Urgell ha facilitat la relació que tenien les comunitats monàstiques amb la noblesa, sobretot amb les figures dels diferents comtes i comtesses, que actuaven com a protectors i patrons de la majoria de cenobis.

En definitiva, es tracta de la culminació d’una recerca que constitueix tot un referent en el marc dels estudis de l’època medieval.