LLIBRE DEL PIRINEU

Claude Benet presenta 'Traces de la Segona Guerra Mundial a Andorra' a l'Espai Ermengol de la Seu d'Urgell

L'acte ha comptat amb la participació de l'historiador urgellenc Pau Chica
Claude Benet Espai Ermengol 2
photo_camera Pau Chica i Claude Benet a l'Espai Ermengol de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

L'Espai Ermengol de la Seu d'Urgell ha quedat petit en la presentació del llibre 'Traces de la Segona Guerra Mundial a Andorra' (Anem Editors), de Claude Benet. L'acte ha comptat amb la participació de l'historiador urgellenc Pau Chica, expert en la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial a Andorra.

La història de la Segona Guerra Mundial a Andorra és poc coneguda i sovint envoltada de llegendes negres. El llibre proporciona una visió detallada i essencial d'aquest període, ajudant a trencar els mites i a revelar la veritable realitat de les vides dels guies i fugitius de la guerra, així com les empremtes que el conflicte va deixar a les valls andorranes. 'Traces de la Segona Guerra Mundial a Andorra' també compta amb un pròleg de Josep Calvet. també compta amb un pròleg de Josep Calvet.

Traces Claude Benet

El llibre recull un seguit de traces

Malgrat que Andorra va ser un país neutral durant la Segona Guerra Mundial, els efectes de la contesa es van deixar sentir al Principat, ja fos pel pas de nombrosos refugiats, jueus i combatents que fugien del nazisme, ja fos per la presència de forces alemanyes a la frontera del Pas de la Casa, a través de la qual efectuaven incursions a les Valls per intentar escapçar les xarxes d’evasió. El volum que avui s'ha presentat a la Seu d'Urgell recull un seguit de traces d’aquest conflicte a Andorra i al Pirineu pròxim de la mà d’un Claude Benet que ha esdevingut un dels especialistes d’aquesta temàtica. Entre aquestes traces el lector trobarà les dificultats que va tenir Andorra per mantenir-se neutral durant la guerra; la misteriosa desaparició de Charles Peacock i els esforços passats i presents per localitzar les seves despulles; el relat de Frank Gluck per creuar la serralada des de l’Arieja enmig d’una intensa nevada; les restes trobades a tocar de l’estany de Couart —prop de la frontera— d’un pare i un fill assassinats d’un tret; les xarxes d’evasió i l’interès de la Gestapo per posar-hi fi amb elles —amb la cèlebre incursió a la Massana—, o la llegenda negra sense fonament fruit del sensacionalisme. Un seguit de petits rastres històrics que no podem oblidar i que ens permeten conèixer la història d’una guerra que també va ressonar a Andorra.

Claude Benet
Claude Benet / Foto: Facundo Santana

L'autor

Claude Benet, nascut a la Guingueta d'Ix el 1950 i resident a Andorra des de la seva infància, és un lingüista de formació i de professió. Durant més de quatre dècades, ha estat un educador compromès i ha participat activament en la vida cultural i associativa d'Andorra. La seva passió per la història i la investigació l'ha portat a explorar els arxius d'Anglaterra, França, Espanya i Andorra per descobrir les repercussions de la Segona Guerra Mundial al Principat. El 2009, va publicar Guies, fugitius i espies. Camins de pas per Andorra durant la Segona Guerra Mundial, i ara ens presenta una obra que complementa aquest treball amb Traces de la Segona Guerra Mundial a Andorra.