PREMI NACIONAL DE CULTURA

El Centre d'Art i Natura de Farrera reconegut amb el Premi Nacional de Cultura

El CoNCA premiarà "la seva extraordinària tasca educadora".
Fotografia de família dels guardonats amb els Premis Nacionals de Cultura  2020
photo_camera Foto de família els Premis Nacionals de Cultura 2020 /Pau Cortina

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) reconeix amb el Premi Nacional de Cultura la residència de treball per a artistes i investigadors Centre d’Art i Natura de Farrera (CAN). També ha distingit, la cantant Maria del Mar Bonet, la directora i guionista de cinema Carla Simón, la companyia de teatre Tricicle i el projecte musical Xamfrà. Els cinc guardonats són per al Plenari del CoNCA "una expressió magnífica de qualitat, prestigi, passió i professionalitat". Com es va anunciar al febrer, una de les novetats era rebaixar de 10 a 5 el nombre de Premis Nacionals de Cultura per incrementar el coneixement i el prestigi de la màxima distinció cultural del país i dedicar a cada premiat un programa de difusió que s'allargui durant tot l'any.

El Centre d’Art i Natura de Farrera, rebrà la màxima distinció cultural del país per la seva part pel fet que fa vint-i-cinc anys que aixopluga artistes i investigadors al Pallars Sobirà. El CoNCA premiarà "la seva extraordinària tasca educadora".

Centre d'Art i Natura de Farrera 2

(Foto: Centre d'Art i Natura de Farrera)

El Plenari actual de la institució, integrat per Vinyet Panyella, Margarida Troguet, Jordi Font, Salvador Casals, Edmon Colomer, Núria Iceta i Miriam Porté, vol garantir que els 25 guardonats durant el seu mandat siguin "l’expressió de la diversitat i riquesa de la cultura catalana i respectin l’equilibri de gènere, trajectòria, disciplines i procedència territorial".

Premiats

La cantant i compositora mallorquina Maria del Mar Bonet rebrà la màxima distinció cultural del país pel conjunt de la seva obra artística, "amb més de cinquanta anys de trajectòria, en què ha excel·lit com a cantant i ha exercit com a ambaixadora de la música popular mediterrània en tota la seva diversitat".

La companyia de teatre de Joan Gràcia, Carles Sans i Paco Mir, Tricicle, serà reconeguda amb el Premi Nacional de Cultura després de quatre dècades dalt dels escenaris i d’anunciar recentment la seva retirada.

La directora i guionista de cinema Carla Simón ha estat premiada als principals festivals del món amb la seva òpera prima Estiu 1993, convertida en "un dels fenòmens cinematogràfics de 2017". El CoNCA ha volgut incorporar amb ella "el reconeixement a professionals que són referents per a les generacions més joves. Simón ha esdevingut una clara font d’inspiració per a tota una fornada de directores catalanes", ha assenyalat el Consell.

El projecte de música, teatre i dansa Xamfrà i la residència de creació Centre d’Art i Natura de Farrera (CAN) són "dos exemples d’un ferm compromís comunitari i amb el territori que els acull". Segons ha remarcat el CoNCA, Xamfrà ha estat el punt de trobada durant més de cinquanta anys per a milers d’infants i famílies als barris del Raval, Sant Antoni i el Poble-sec. 

Acte de lliurament

L'acte de lliurament dels guardons tindrà lloc el diumenge 29 de novembre a la Capella del MACBA. El Museu d’Art Contemporani de Barcelona el dia abans compleix 25 anys de vida i el CoNCA es vol sumar a la celebració del seu primer quart de segle. Sota la direcció artística de Xavier Ricart, l’acte retrà homenatge a les persones i entitats guardonades posant en el centre la seva obra i la seva relació amb el públic.

comentaris