TEATRE

L'actor pallarès Carles Canut rep l'homenatge dels seus amics i companys de professió

Carles Canut va rebre aquest dilluns un emotiu homenatge al Romea, teatre on va debutar al Romea l'any 1968, fa 50 anys, i amb el qual sempre va tenir una vinculació molt especial

Carles Canut homenatge 2
photo_camera Imatge de l'homenatge a Carles Canut al Teatre Romea/ara.cat

Aquest dilluns 25 de febrer, els companys de professió de l'actor pallarès Carles Canut, s'han reunit per fer-li un emotiu homenatge al Teatre Romea, un escenari que era casa seva. Carles Canut va debutar al Romea l'any 1968, fa 50 anys i sempre va tenir una vinculació molt especial amb aquest teatre.

L'acte va començar amb el personatge que el va fer més popular, el de Rafeques, del programa de TV3 de "Vostè jutja", de la mà de Joaquim Maria Puyal. Puyal va ser un dels responsables que Carles Canut es quedés a Catalunya després d'una etapa professional a Veneçuela. També Mario Gas, que el va convèncer per fer "L'òpera dels tres rals".

Per l'escenari del Romea van passar actrius com Roser Camí i Àngels Bassas, que van coincidir amb ell a la Companyia del Romea, dirigida per Calixto Bieito. També hi van participar els seus companys en tertúlies esportives, perquè Carles Canut era un apassionat de l'Espanyol. Va tancar l'homenatge qui va ser el seu gran amic i que el succeirà al capdavant de la direcció del Romea, Josep Maria Pou.

La trajectòria

La trajectòria de Carles Canut dalt i baix dels escenaris ha estat reconeguda amb diversos guardons, com el Premi Max 2008 com a millor actor de repartiment per Plataforma (2006) o la Creu de Sant Jordi que li va concedir la Generalitat de Catalunya (2016) en reconeixement a una “trajectòria d’èxit”.

Canut es va prodigar no només en el teatre, sinó també en el cinema, el doblatge i també la televisió, amb aparicions en sèries que van contribuir a la seva popularitat. Com a bon coneixedor de la tradició teatral catalana, des de fa onze anys era assessor personal del Consell de Continguts del Grup Focus i membre del Comitè de Lectura de Nous Textos i Projectes de l’organització.

De fet, la seva relació amb el grup ve de lluny. Es remunta a l’any l’any 2000, any en què es va crear la Companyia del Teatre Romea. Sota la direcció artística de Calixto Bieito, Carles Canut va interpretar muntatges com ‘Macbeth’, de William Shakespeare; ‘La ópera de cuatro cuartos’ de Bertolt Brecht (2002); ‘Mestres antics’ de Thomas Bernhard, amb direcció de Xavier Albertí (2003); ‘El rei Lear’ de William Shakespeare, amb direcció de Calixto Bieito (2004); ‘Plataforma’ de Michel Houellebecq, dirigit també per Bieito (2006), com el ‘Tirant lo Blanc’ de Joanot Martorell (2007), entre d’altres.

En els últims anys, Carles Canut ha continuat relacionat amb el Teatre Romea, protagonitzant espectacles tan reconeguts com ‘Les bruixes de Salem’ d’Arthur Miller, amb direcció d’Andrés Lima (2016-2017), ‘Sócrates. Juicio y muerte de un ciudadano’ de Mario Gas i Alberto Iglesias (2015-2017), ‘La Taverna dels Bufons’, de Martí Torras Mayneris i Denise Duncan (2016-2017) o ‘Adossats’, de Ramon Madaula (2017-2018).

A més, des del 2006 exercia com a director de la Fundació Romea per a les Arts Escèniques, entitat privada sense ànim de lucre nascuda amb l’objectiu de promoure el sector de les arts escèniques a través d’activitats que fomentin, principalment, el debat i la reflexió al voltant del fet cultural i teatral, el suport a la nova dramatúrgia, la formació i la investigació de les arts escèniques.

Fill predilecte de Gerri

L'actor i director Carles Canut, mort el setembre passat a l'edat de 74 anys, va ser declarat Fill Predilecte de la Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà, localitat on va néixer i resideix gran part de la seva família. El ple de l'Ajuntament va aprovar per unanimitat aquest nomenament. L'alcalde, Josep Maria Semino, va explicar que més endavant es faria un acte de reconeixement a l'actor. Semino va destacar l'estima que l'actor i director sentia per Gerri de la Sal, on passava llargues temporades i va sentenciar que ''era el millor ambaixador que podíem tenir''. La pèrdua de l'actor va ser molt sentida per tots els veïns de Gerri, on Canut n'era un veí més, i també per l'Associació Gastronòmica La Xicoia, de la qual l'actor n'era padrí.