Artur Blasco portarà a Sibèria l’acordió diatònic i les cançons tradicionals del Pirineu

La música d’acordió diatònic i les cançons tradicionals del Pirineu s’escoltaran aquest mes de gener a Novosibirsk, la capital de Sibèria, de la mà d’Artur Blasco, que hi oferirà dos concerts.

artur blasco
photo_camera El mestre Artur Blasco.

Les actuacions tindran lloc a la Casa de Cultura de Jelesnodorojny entre els dies 10 i 17 del mes vinent. En el primer concert, que porta per títol “L’Alt Urgell, al Pirineu. Supervivència i recuperació de l’acordió diatònic a Catalunya”, Artur Blasco interpretarà deu temes de ball dels repertoris dels acordionistes de la primera meitat del segle XX als pobles de l’Alt Urgell. Es tracta de les peces musicals amb les quals l’etnomusicòleg va començar, l’any 1965, els treballs de recuperació de l’acordió diatònic des de la Seu d’Urgell i Arsèguel.

Artur Blasco farà aquest concert amb un acordió diatònic de dues files de botons en Sol/Do i vuit botons de baixos i acords. Cadascun dels temes serà introduït amb comentaris a càrrec del mateix intèrpret, amb traducció simultània al rus.

En el segon concert, titulat “Pirineu. Cançons de vetllades vora el foc”, Blasco cantarà dotze cançons de tradició oral escollides entre les 1.600 que formen part de la seva obra en dotze volums A peu pels camins del cançoner. En aquest concert, el fundador i director de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu estarà acompanyat a la guitarra per Yannick Lopes, del Conservatori Nacional Superior de Música de París, de l’escola del guitarrista, compositor i pedagog català Emili Pujol.

Una de les cançons d’aquest segon concert és una nadala tradicional d’Andorra, recollida per Esteve Albert, que forma part del CD "Andorra. Cançons de vetllades fora el foc", d’Artur Blasco i Yannick Lopes, actualment en fase d’edició.

Més info: www.edicionssaloria.com