FESTIVAL DE CULTURES DEL PIRINEU

Artur Blasco i la violinista Marién de Casimiro introdueixen 'El fred que crema' a la Plaça Major d'Estaron

A l’església de Santa Maria d’Àneu, a Escalarre, la flautista Elisabet Franch i el pianista Albert Guinovart, presenten una selecció d’obres.
El fred que crema a Estaron 2
photo_camera Artur Blasco i la violinista Marién de Casimiro a la Plaça Major d'Estaron / Rut Solé

La 32 edició del Festival de Cultures del Pirineu Dansàneu, a les Valls d’Àneu, va celebrar ahir la tercera jornada. A la Plaça Major d'Estaron, l’acordionista i savi de la música tradicional Artur Blasco, acompanyat de la violinista Marién de Casimiro, van protagonitzar un breu concert introductori a la projecció de la pel·lícula «El fred que crema», nominada als Premis Gaudí 2023 com a millor film -atès que el propi Blasco actua en el llargmetratge. En acbar l'actuació, el seu director, Santi Trullenque, el guionista, Agustí Franch, l'actor protagonista,  i el propi Artur Blasco van dialogar amb el públic assistent.

El fred que crema a Estaron 1
Projecció d'«El fred que crema» a la Plaça major d'Estaron / Rut Solé

Sinòpsi d'«El fred que crema»

Hivern de 1943 als Pirineus. Els ecos de la Segona Guerra Mundial ressonen al llogaret fronterer on viuen Sara (Greta Fernández) i Antoni (Roger Casamajor), un jove matrimoni que espera el seu primer fill. L’arribada d’una família de jueus que fugen de la persecució nazi trastocarà la vida a la vall. La Sara haurà d’afrontar una decisió difícil: obeir la raó o seguir el que li dicta el cor. El passat i els secrets que la neu ha mantingut enterrats durant anys són a punt de sortir a la llum.

Albert Guinovart
Concert del pianista Albert Guinovart i la flautista Elisabet Franch a l'església de Santa Maria d'Àneu a Escalarre / Rut Solé

Elisabet Franch i Albert Guinovart a Escalarre

A l’església de Santa Maria d’Àneu, a Escalarre, la flautista Elisabet Franch i el pianista Albert Guinovart. van presentar una selecció d’obres que van posar de relleu la seua musicalitat i excel·lència interpretatives, entre les quals hi va haver l’exigent Sonata en La major de César Franck com a obra principal del concert. A banda de la proposta del duet i ja en solitari, Albert Guinovart va interpretar en record de la pianista Alicia de Larrocha (1923-2009) la peça Vilanesca d’Enric Granados, que va ballar en directe l’Esbart Dansaire de Rubí, recuperant així la coreografia de Salvador Melo.

Pilarin Bayés
Presentació del llibre Petita història de Joan Serra, amb il·lustracions de Pilarín Bayés / Rut Solé

La jornada es va completar a la nit amb el concert de Fuensanta (nom artístic de Fuensanta Méndez), Lucía Fumero i Magalí Datzira al Llac de la Torrassa, a les instal·lacions de Roc Roi. De forma prèvia i posterior al concert, el públic va poder disfrutar d’una sessió del DJ Marc Serrats. Al matí també va tenir lloc als jardins de l’Escola Llar Joaquim Morelló d’Esterri d’Àneu la presentació del llibre Petita història de Joan Serra (Editorial Mediterrània), que compta amb il·lustracions de Pilarín Bayés i recull la vida d’aquest ballarí, coreògraf i pedagog de la dansa tradicional catalana que va morir el 2013.

Aquest dilluns el Dansàneu ha inaugurat una instal·lació lluminosa de l’artista Jou Serra a l’església de Sant Andreu a València d’Àneu. I, la tarda, l’actriu Vicky Peña ha cantat peces del compositor Kurt Weill amb el pianista Jordi Camell.