ARTS PLÀSTIQUES

Anna Carmona: "La meva família ha estat sempre un referent de dones lluitadores, valentes i alegres"

A partir d’aquest divendres 4 de març es pot visitar l'exposició 'Mirades' d'Anna Carmona, a la sala ‘la Cuina’ de la Seu d’Urgell
Anna Carmona expo 1
photo_camera Anna Carmona a la sala 'La Cuina' de la Seu on exposa 'Mirades'/ FS

Aquest divendres 4 de març ha obert les portes, a la sala ‘La Cuina’ de la Seu d’Urgell, l’exposició pictòrica Mirades, de l’urgellenca Anna Carmona Perera.

En aquesta exposició es poden trobar diferents obres depenent de l'etapa en què estan realitzats. La primera etapa són quadres menys realistes, la segona etapa són quadres més realistes, i la  tercera etapa tornen a ser quadres menys realistes, però millorant la tècnica amb la que la pintora havia après de la fase més realista i més creativa i imaginativa. En paraules de la pròpia Anna Carmona “curiosament, aquesta última fase que estic desenvolupant en pintura s'assembla pel que fa a imaginació a la línia predominant de la meva poesia”.

CartellVALENTESMIRADES_WEB
Cartell de l'exposició Valentes Mirades

Anna Carmona diu que l'exposició té la dona com a referent, 'una dona amb mirades valentes, amb força'. Carmona explica que casa seva és casa de dones: la meva mare tenia tres germanes, nosaltres som tres germanes, la meva germana té tres filles i per mi les dones són un referent. Carmona rememora que a casa seva sempre ha vist dones valentes, alegres, de les que donen suport i recolzen. Per mi, la figura de la dona és molt important, assegura.

La tècnica pictòrica utilitzada en els quadres és acrílic i pastel sobre tela, o en alguns casos sobre fusta. En la majoria dels quadres els colors no són fidels a la realitat. “M'agrada jugar amb els colors i la imaginació per crear”, manifesta l’artista. L’exposició es pot visitar fins el 31 de març, de dilluns a divendres de cinc de la tarda a nou del vespre. L’entrada és gratuïta.

Sobre Anna Carmona

Nascuda a la Seu d'Urgell un 8 de març de 1991. Des de ben petita omplia blocs de paper sense parar, que després la seva mare emmarcava. Ella sempre va ser la seva ombra en l'art. L’apuntava a tot arreu on pogués aprendre. Un estiu el va passar entre olis, oliveres, marines i terra roja. “Tot i que sempre he anat a la meva, aprenent a base de prova error i trobant el que més em fa vibrar, com el retrat”. La pintura que més li agrada és la dels pintors francesos de la segona meitat del segle XIX.

Anna Carmona expo 2
Anna Carmona a la sala 'La Cuina' de la Seu on exposa 'Mirades'/ FS

Però el fet que la va impulsar a pintar quadres va ser quan un dia va visitar un antiquari i, estant allà, se li va trencar un mirall rodó.  En veure que quedava la fusta darrera va pensar que seria perfecte per pintar i li va comprar. En aquell mirall trencat va fer el seu primer quadre de retrat i a partir de llavors no ha parat de fer retrats, on la dona sempre és la protagonista.

Tot i que sempre s'ha vinculat a la pintura, Anna Carmona va estudiar direcció de fotografia i càmera en l’escola de cinema de Barcelona Bande à part, on el cinema francès de la Nouvelle Vague li va cridar molt l'atenció, sobretot la seva estètica. “Vaig estudiar cinema perquè el cinema conté totes les arts”.

També la fotografia documental d'altres cultures li agrada molt, i la va poder gaudir a Moçambic i a l'Índia. “Allà tot era com un escenari on tot t'atreia per captar amb la càmera. M'agraden les cultures pures, que encara no estan contaminades”.

Una altra faceta d’Anna Carmona és la poesia que escriu inspirant-se en lletres de cançons amb castellà i català, i el fet que la seva mare escrivís poesia fa que l’impulsi a escriure'n també.

comentaris