LLIBRES

Àlvar Valls i Roser Carol publiquen la bibliografia més completa sobre la vida i obra de Jacint Verdaguer

La presentació del llibre dona el tret de sortida als actes de la Festa Verdaguer, que s'allargaran fins el 10 de juny
Àlvar Valls Roser Carol
photo_camera Àlvar Valls i Roser Carol amb el llibre sobre Verdaguer que acaben de publicar / @LaTremendaCoop

Àlvar Valls i Roser Carol acaben de publicar la 'Bibliografia general de Jacint Verdaguer (1864-2023)'. Es tracta d'un volum que recopila les publicacions sobre la vida i obra del poeta de Folgueroles, siguin seves o facin referència a ell o al seu treball. En declaracions a l'ACN, Carol ha assenyalat que Verdaguer tenia molta producció i va ser una persona "molt estimada". Més enllà d'això, Carol ha destacat que també va ser una persona "amb una vida atzarosa, que va viatjar molt, va conèixer molta gent, i per això té tants fils per on estirar". La bibliografia, amb més de 9.000 referències, es presenta aquest divendres coincidint amb l'inici de la Festa Verdaguer, que s'allargarà fins el 10 de juny amb actes a Folgueroles i a Barcelona.

Àlvar Valls i Roser Carol són dos estudiosos del poeta Jacint Verdaguer. Fa gairebé vint anys que desenvolupen una tasca ingent per compilar tot allò relacionat amb ell. A la 'Bibliografia general de Jacint Verdaguer (1864-2023)' s'hi pot trobar des de l'obra que ell mateix va produir, fins a articles que es van escriure sobre ell, però també referències al musical que en va fer recentment el compositor Arnau Tordera o traduccions de les seves obres a altres idiomes. A més, també hi ha curiositats com ara l'asteroide que l'astrònom tortosí Jaume Nomen va descobrir l'any 2000 i que li va posar de nom Verdaguer, coincidint amb la commemoració del centenari de la seva mort.

4842a222-6258-4e6f-a181-530e3361ee3b
Imatge de la coberta de la bibliografia que s'acaba de publicar sobre Jacint Verdaguer / @LaTremendaCoop

El projecte va néixer perquè els dos estudiosos van veure que hi havia molts estudis relacionats amb Verdaguer però cap bibliografia. "Verdaguer és segurament l'autor català més estudiat, juntament amb Llull, però vaig trobar que hi havia molts llibres, biografies i estudis de la seva vida i obra, però cap bibliografia", explica un dels autors, Àlvar Valls. En aquesta bibliografia els autors presenten més de 9.000 fitxes bibliogràfiques estructurades en 32 seccions temàtiques i que s'agrupen en dues grans parts: 'Obres de Verdaguer' i 'Obres sobre Verdaguer'.

Tot i les 9.275 fitxes que apareixen a la bibliografia de Verdaguer, els autors subratllen que és una obra "incompleta". "Som dues persones que hem estat treballant vint anys amb aquest projecte, som un equip petit i som conscients que hi ha moltes coses que s'han publicat sobre Verdaguer que no hem conegut o no hi hem arribat", admeten els autors, tot i que esperen que "siguin les mínimes". Els autors expliquen que Verdaguer és una persona "molt estimada" i, per això, té "molta producció popular". Hi ha algun material que han obviat "expressament" perquè no aporta res "significatiu" a l'estudi de l'autor com ara "punts de llibres o estampes que en cert moment van proliferar molt".

Àlvar Valls Roser Carol
Àlvar Valls i Roser Carol amb el llibre sobre Verdaguer que acaben de publicar / @LaTremendaCoop

Els autors asseguren que Verdaguer és "el primer poeta català del segle XIX" i, com a tal, consideren que "ha estat prou reconegut" però admeten que potser "no ha estat prou conegut". Creuen que, cinquanta anys enrere, "als pobles encara tothom parlava al carrer de Mossèn Cinto". "Al meu poble, a la Bisbal d'Empordà, tots els nens sabíem qui era Mossèn Cinto i sabíem algun tall de la seva poesia. Ara, en canvi, no sento els nens parlar de Mossèn Cinto, però tampoc els sento parlar de les històries vora el foc que explicaven les àvies", admet Roser Carol.

Tret de sortida a la Festa Verdaguer

La presentació del llibre sobre la bibliografia de Jacint Verdaguer a Folgueroles donarà el tret de sortida aquest divendres al vespre a l'edició 2024 de la Festa Verdaguer. La presentació anirà acompanyada d'una exposició paral·lela pensada per exposar-se a biblioteques que, amb el títol 'Biografies i biografismes de Verdaguer', explica com Verdaguer és el català més biografiat de tots els temps i mostra els títols més destacats.

La Festa Verdaguer tindrà lloc entre el 17 de maig i el 10 de juny a diversos espais de Folgueroles i Barcelona. Un any més, el festival literari i d'arrel tradicional vol apropar la figura i obra de Verdaguer a través de noves interpretacions. Entre d'altres, destaca la projecció de la pel·lícula 'Canigó 1883', d'Albert Naudin, que se'n faran tres projeccions -una a Folgueroles i dues al MUHBA Vil·la Joana-. També s'han programat mitja dotzena de propostes musicals, entre les quals destaca l'estrena del concert 'Un raig de llum en un de tants ulls que no hi veuen', amb Sílvia Bel, Carles Bertran i Natàlia Miró do Nascimento.