07.12.2022 |
Viure als Pirineus

Adrall i el Pla de Sant Tirs acullen la xerrada “Tabac, exiliats i gent armada”

Carles Gascón parlarà del pas clandestí de la frontera d’Andorra durant la primera meitat del segle XX.

1024px-Carabiniers_au_port_de_Vénasque,_Luchon,_12_août_1892
Control fronterer dels carrabiners al Pirineu, any 1892. Procedència: Bibliothèque de Toulouse. Autor: Eugène Trutat.
Adrall i el Pla de Sant Tirs acullen la xerrada “Tabac, exiliats i gent armada”

L’historiador Carles Gascón parlarà del pas clandestí de la frontera d’Andorra durant la primera meitat del segle XX en una xerrada que farà aquest dimarts, 18 d’octubre, al Casal de Jubilats d’Adrall i l’endemà, dimecres 19, al Casal de Jubilats del Pla de Sant Tirs, en tots dos casos a les 4 de la tarda. Els actes estan organitzats pel Consell Comarcal i el Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell (CAPAU) amb la col·laboració de les associacions de gent gran de les dues poblacions.

Carles Gascón va fer per primer cop aquesta xerrada el passat 30 de setembre a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell dins del cicle “Desenterrant el passat”, amb un gran èxit de públic. Sota el títol “Tabac, exiliats i gent armada”, l’historiador urgellenc explicarà els orígens i l’evolució del contraban a la frontera d’Andorra i en detallarà les rutes utilitzades, unes rutes que, en la majoria dels casos, coincideixen amb les utilitzades pels passadors d’exiliats durant la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial i, també, pel maquis de la lluita antifranquista.

Tot i que tindran lloc als casals de jubilats d’Adrall i el Pla de Sant Tirs, les xerrades estan obertes a qualsevol persona interessada a assistir-hi.

Adrall i el Pla de Sant Tirs acullen la xerrada “Tabac, exiliats i gent armada”
Comentarios