09.12.2022 |
Viure als Pirineus

LLIBRE DEL PIRINEU

El 2022 serà l’Any Literari Josep Espunyes al Pirineu

L’Associació Llibre del Pirineu organitzarà diversos actes entorn de l’obra del poeta, lingüista i estudiós de Peramola, que el 2 de gener farà 80 anys

Pep Espunyes. Barcelona. 2016.01.26 (2) Ricard Lobo 2
L'escriptor peramolí, Pep Espunyes / Ricard Lobo
El 2022 serà l’Any Literari Josep Espunyes al Pirineu

L’Associació Llibre del Pirineu ha acordat declarar el 2022 com a Any Literari Josep Espunyes al Pirineu. Amb aquest motiu, l’entitat ha començat a preparar un programa d’activitats entorn de l’obra del poeta, lingüista i estudiós de Peramola, que el pròxim 2 de gener farà vuitanta anys. L’objectiu és posar de relleu la fructífera creació d’Espunyes, que abraça des de la poesia a la recerca tot passant per la narrativa, i que constitueix un patrimoni literari en llengua catalana de primer ordre.

Entre les activitats previstes hi ha la celebració de recitals de la seva obra poètica, la creació de rutes literàries entorn de l’obra, l’edició d’una publicació que recollirà la seva trajectòria i bibliografia completa i una nova edició, il·lustrada amb imatges, del llibre Notes mínimes d’un paisatge, un exquisit poemari dedicat a Peramola i els indrets de l’entorn, entre altres accions que s’aniran donant a conèixer tan bon punt es programin. La intenció és que l’Any Literari Josep Espunyes al Pirineu arribi a un públic ampli i per aquest motiu es demanarà la implicació de biblioteques, llibreries i instituts de secundària del Pirineu.

Josep Espunyes

El perfil

Josep Espunyes i Esteve va néixer a Peramola el 2 de gener de 1942. De jove va treballar de pagès a casa i després es va traslladar a viure a Barcelona, on va entrar en contacte amb el món obrer i els moviments populars, els quals van impregnar els seus inicis com a poeta amb títols com ara Temps de manobre. De l’evangeli segons Sant Lluc (1977) i Centra a l’abast. Viatge al record (1978). Tanmateix, no va abandonar mai el seu lligam amb les arrels, com es manifesta als poemaris Notes mínimes d’un paisatge (1988) i Alt Urgell, plany i passió (1996). El 2012, Edicions Salòria va publicar la seva obra poètica completa.

En recerca històrica porta fent un treball ingent, amb obres com Baronia i municipi de Peramola (1995), Segrada. Motarrots i llegendes de l’Alt Urgell (2001), Peramolins amb nom (2011), Piulades de cultura popular (2016), Món rural. Mots que es perden o 1.000 dites ponentines (2021), entre una dotzena de títols. És autor també de les novel·les Terrosset de sucre candi (1983), Un matí a Albastesa (1984), En Calçons (1985) i Hora foscant a la ribera (1991).

El 2022 serà l’Any Literari Josep Espunyes al Pirineu
Comentarios