Cultura

La 12a edició del festival arriba amb una forta aposta pel desenvolupament integral del territori

Aquest divendres 7 de juliol el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) dona el tret de sortida a la 12a edició amb 54 concerts repartits en 40 municipis pirinencs de Catalunya, Andorra i Catalunya Nord. En aquesta edició el festival suma 3 noves incorporacions: Farrera (Pallars Sobirà), Montferrer i Castellbò (Alt Urgell) i Sant Julià de Lòria (Andorra). Aquest festival segueix eixamplant-se territorialment i es manté com el festival de música antiga més extens de tota Europa. En aquesta dotzena edició el FeMAP comptarà amb 22 programes diferents entre grups i solistes de renom internacional.
Presentació_FeMAP
photo_camera Imatge de la presentació del FeMAP.

Per inaugurar el festival, es podrà gaudir d’una nova producció pròpia on la soprano Marta Mathéu amb uns músics de primera categoria interpretaran InCanto. Aquesta soprano, en la seva trajectòria com a solista, ha defensat amb enorme solidesa repertoris de pràcticament tots els estils i gèneres. La inauguració serà el proper 7 de juliol a la Seu d’Urgell. També es podrà gaudir d’aquest concert l’endemà a Puigcerdà (Cerdanya) i diumenge a Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa). No és l’única producció pròpia que es trobarà en el marc del festival, ja que del 14 al 17 de juliol es podrà recuperar la produïda l’any passat, la Missa Regalis de Francesc Valls interpretada per Ensemble Lisboa 1740.

Una altra de les actuacions destacades és Accademia del Piacere que interpretarà Música mestissa. Aquesta obra ens acostarà als temps de la ultraconservadora monarquia espanyola del segle XVII i ens mostrarà com els músics es van veure obligats a crear un llenguatge singular per a les seves cançons.  Per últim, citar el concert de cloenda on podrem gaudir de Maria Hinojosa & Pérgamo Ensemble que ens faran un recorregut vital pels autors que més empremta van deixar a Bach amb el concert On Bach’s Mind. 

El FeMAP acostarà la música a diferents indrets característics i singulars que podem trobar al llarg dels 40 municipis participants. Es podrà escoltar música antiga en llocs tan especials com el Castell de Mur (Pallars Jussà) on s’hi ubiquen unes de les pintures murals més significatives de l’art romànic; a més de 2.500 m d’altura dins del refugi del Niu de l’Àliga, entre Alp (Cerdanya) i Bagà (Berguedà); o també a davant d’un llac de muntanya a Engolasters (Andorra), entre molts altres indrets especials.

CONCERTS AMB GUST I ALTRES ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

El Festival de Música Antiga dels Pirineus no és només un conjunt de concerts disseminats, sinó que és un projecte que pretén ajudar el territori a partir de la música. Amb aquesta voluntat l’any passat naixien els Concerts amb Gust. Atesa la bona rebuda que van tenir en la passada edició, enguany aquest cicle s’amplia i s’eleva fins a 9 concerts que es realitzen a les 12.30h i van acompanyats per una degustació de productes de Km 0. Enguany, hi col·laboren 14 productors i elaboradors de tipologies ben diverses: cellers, formatgers, xarcuters, productors de melmelades i molt més. Així, tot enllaçant música i gastronomia, el festival reivindica una alimentació sostenible i dona suport als productors i elaboradors del Pirineu.

Aquests concerts van de la mà de Qvinta Essençia que interpretarà El sentir de mi sentido. Música i poesia amorosa del segle d’or el proper 08 de juliol a Ossera (La Vansa i Fórnols, Alt Urgell) i Llessui (Sort, Pallars Sobirà). Més endavant, Solistes Salvat Beca Bach i Bachcelona Consort amb Integral Cantates Bachcelona actuaran  el 29 de juliol a Llívia (Cerdanya) i el 30 a Covet (Isona i Conca Dellà, Pallars Jussà). El mes d’Agost, Brezza portarà el seu concert Rinaldo a cinque el dia 5 a Tremp (Pallars Jussà) i l’endemà a la Seu d’Urgell (Alt Urgell). Per tancar aquest cicle de Concerts amb Gust serà el torn de Solnegre amb el seu concert Miasma, la pesta a Milà l’any 1630 que es podrà gaudir el dia 13 a Tiurana (Noguera), el 14 a La Pobleta de Bellveí (Torre de Capdella, Pallars Jussà) i per últim, el 15 a Vilanova de Banat (Alàs i Cerc, Alt Urgell).

Els concerts que no tenen degustació s’ofereixen amb una activitat complementària per fer més rica l’experiència del festival. Enguany, hi haurà una quarantena d’activitats diferenciades que es realitzen prèviament al concert per promocionar el patrimoni local, gastronòmic, cultural i natural del Pirineu. En aquesta edició es compta amb activitats tan diverses com un passeig amb barca pel llac de Puigcerdà, una ruta sobre els anys 20 a Organyà, el videomapping de Taüll o moltes descobertes històriques i culturals. Gairebé totes aquestes activitats són guiades per grans coneixedors i experts dels municipis participants.

ViurealsPirineus_800x600
La imatge del festival.

FEMAP SOCIAL

Com cada any, el FeMAP segueix apostant per la seva vessant més integradora tot facilitant el dret a l’accés a la cultura als col·lectius més vulnerables a través del FeMAP Social, amb una proposta socioeducativa per apropar la música antiga als diferents col·lectius: gent gran, salut mental i diversitat funcional. Aquest any, els concerts estaran interpretats per músics professionals durant tres caps de setmana diferents.

La Sonorosa actuarà del 30 de juny a l’1 de juliol a diferents centres de la Seu d’Urgell (Alt Urgell), Sant Julià de Lòria (Andorra), Puigcerdà (Cerdanya) i els Banys d’Arles (Vallespir). El següent cap de setmana és el torn de Lorena García i Rafael Bonavita al Pallars: Tremp, La Pobla de Segur, Sort i Esterri d’Àneu. Per concloure aquests concerts del FeMAP Social,  Belisana Ruiz, del 14 al 16 de juliol, actua a diferents centres del Berguedà, Ripollès i la Garrotxa.

PACKS TURISTICS

Un any més, el festival posa èmfasi en l'oferta de packs turístics, producte en què va ser pioner a l'hora de facilitar la compra de l'entrada d'un concert i l'allotjament amb un sol clic. Es tracta de programar sortides a preus avantatjosos per als clients del festival que vulguin conèixer el territori, més enllà de gaudir de la música antiga. Enguany s’ha previst un pack turístic per a cada un dels 54 concerts del festival i, a més a més, hi ha 16 ofertes de packs múltiples amb més d’una nit i més d’un concert.