Xavier Millán: “L’actuació dels Mossos a la Cerdanya, durant l’estat d’alarma per la Covid19, va ser excel·lent”

El nou cap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de la Cerdanya, el sots-inspector Xavier Millán, va fer-se càrrec de la comissaria de Puigcerdà just uns dies després de la declaració de l’estat d’alarma. Va prendre possessió el dia 20 de març. Malgrat això, i les urgències del moment degut a la situació que vivia el país, el balanç de la gestió feta és molt satisfactori. Millán, fill de Bagà, té 47 anys. Forma part del cos dels Mossos d’Esquadra des de 1996 (novena promoció). Abans del seu destí a la Cerdanya, portava 15 anys destinat a la Regió Policial Central a Manresa, com a cap de l’àrea d’investigació i anàlisi en delinqüència especialitzada. “Ser cap d’ABP de La Cerdanya és tot un repte. Estic molt il·lusionat amb el projecte”, afirma. Una entrevista de Jordi Pardinilla.
xavimillan03
photo_camera Xavi Millán a l'Hospital de Cerdanya. Foto: Jordi Pardinilla.

Quin moment per canviar d’aires! I tant que sí. Tot un desafiament! Vaig estrenar-me en el càrrec de cap de l’Àrea Bàsica Policial a La Cerdanya el dia 20 de març. Feia pocs dies que s’havia declarat l’estat d’alarma i teníem l’exemple colpidor del que vam haver de viure a Igualada i a l’Anoia, pel coronavirus. La situació requeria d’una adaptació ràpida, urgent i precisa. Tinc uns molt bons comandaments i Mossos aquí a La Cerdanya que m’han posat fàcil l’adaptació tot i ser un moment especialment delicat ja que, com he dit, era un moment difícil i especialment complicat per tothom. També vaig poder comptar amb el suport i assessorament, entre d’altres institucions i persones, del director de l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya, Francesc Bonet. També voldria reconèixer la feina feta per la Policia Local de Puigcerdà que gràcies a la bona coordinació i esforç de tots els seus comandaments i agents van contribuir de forma molt destacable en tot el dispositiu del Covid19 al municipi de Puigcerdà.   

Perquè, a més, Vostè arriba a La Cerdanya sense una experiència prèvia en aquest càrrec... Portava 15 anys a Manresa, a l’àrea d’investigació i anàlisi en delinqüència especialitzada, que es un servei dedicat a la persecució d’una tipologia de delictes molt concreta i especialitzada. Però bé, com dius, malgrat que no tenia experiència en el càrrec com a cap d’una ABP, l’adaptació ha estat molt bona. Sempre és un repte sortir de la zona de confort i ho hem de plantejar com una oportunitat d’aprenentatge. Personalment vull agrair la confiança que han dipositat en mi els comandaments que m’han ofert aquesta possibilitat.

xavimillan02

Vostè sempre ha treballat en l’àrea de la Catalunya central... Des de l’any 1996 sóc al cos dels Mossos d’Esquadra. La pràctica totalitat de la meva carrera professional dins de l’àmbit de la investigació criminal. He estat en diferents responsabilitats i funcions el desplegaments dels Mossos en tots aquests territoris on he estat. He estat destinat en diferents localitats com Berga, Ripoll, Manresa, La Seu d’Urgell i, aquí, a la Cerdanya. Una anècdota que explico als cerdans, per demostrar que no sóc un nouvingut, és que vaig tenir el privilegi de començar el mil·lenni aquí a La Cerdanya. Vaig estar destinat a la comissaria un breu període de temps com a Caporal i va coincidir que la nit del 31 de desembre de 1999 vaig estar treballant fent tasques de cap de torn operatiu al carrer.

La Cerdanya era la seva elecció? La Cerdanya sempre m’ha resultat molt atractiva tant personalment per visitar-la i gaudir de tots els seus atractius i encants, que són molts, com professionalment per treballar-hi. Aquest fet va coincidir amb el canvi de destí de l’anterior cap l’Inspector Josep Antoni Rodríguez que es va fer càrrec de la comissaria de La Seu d’Urgell. Em permetràs que aprofiti per reconèixer i posar en valor l’excepcional feina que ha fet com a màxim comandament de la comissaria de La Cerdanya aquests darrers anys. Ser cap d’ABP de La Cerdanya és tot un repte. Estic molt il·lusionat amb el projecte.

I quin balanç en fa d’aquests primers mesos, tenint en compte totes aquestes premisses que m’ha explicat? Aquests primers mesos de treball faig un balanç molt positiu. L’actuació dels Mossos a La Cerdanya, durant l’estat d’alarma per la Covid19, va ser excel·lent, vam estar a primera línia al costat de la resta de serveis d’emergència i treballant al servei dels ciutadans i institucions de la comarca. En un primer moment, vam treballar intensament en la gestió de l’emergència, ens vam anar adaptant al que sorgia i prenent mesures i decisions operatives seguint els criteris i directrius dels caps de la regió policial Pirineu Occidental. Després d’una primera fase, més assistencial, i de suport tant a les entitats i col·lectius que ho van necessitar, com el trasllat de material sanitari entre hospitals, residències, etcètera, va caldre assumir decisions operatives més coercitives. Ens vam dedicar intensament a controlar i intentar impedir l’arribada de persones que no tenien la seva residencia habitual a la comarca i vam establir controls en alguns casos permanents al Túnel del Cadí, Collada de Toses, Bellver de Cerdanya...

Té xifres en aquest sentit? Es van realitzar a la comarca un total de 876 actes de denúncia administrativa. La reacció dels Mossos va ser excepcional i així ens ho han reconegut diverses persones i institucions. Com a exemple d’incompliment de la normativa i de mobilitat no permesa diré que al control del Túnel del Cadí, en un dia vam arribar a fer 82 actes de denúncia.

I la resta dels cossos de seguretat van col·laborar-hi? I tant. La seva col·laboració i l’aportació a l’objectiu comú va ser fonamental. En concret el cos d’Agents Rurals, que voldria destacar la gran coordinació i l’excepcional feina que van fer en el medi natural, amb actuacions de mèrit com la localització i denúncia de persones que estaven fent raquetes de neu pel Pirineu en ple confinament, van realitzar molta feina, tant preventiva com de detecció de conductes infractores amb 25 actes de denúncia. La Guàrdia Civil en va fer 12, la Policia Nacional en va fer 47 i la Policia Local de Puigcerdà 126.

I han comptat amb el suport del territori? Sí, tots i cadascú dels alcaldes i institucions de la comarca, com ara el Consell Comarcal, institucions publiques i privades que es van veure implicades en la gestió de l’emergència vam intentar estar el màxim de coordinats i amb un únic objectiu comú per tothom. Es va establir una col·laboració i unes sinergies excel·lents per part de tothom que va permetre gestionar de forma més eficaç i eficient el dia a dia.  No va ser una situació gens fàcil de gestionar tenint present que la Cerdanya te més d’11.000 segones residència.

Les actes aixecades implicaran sanció? Les actes administratives de denúncia que s’han realitzat ho són per una presumpta infracció de la normativa legal que existia en aquell moment. Es van realitzar moltes actuacions que es va advertir i informar de l’incompliment a la persona i només aquells casos que es van considerar mes greus es va denunciar.  Les persones que van intentar accedir a la Cerdanya de forma no permesa, els que van sortir per fer esport quan no es podia fer, els que s’estaven desplaçant sense un motiu degudament justificat... estaven incomplint aquest preceptes legals i ara s’inicia un procés administratiu amb totes les garanties jurídiques. Actualment es troben en fase de tràmit per part dels òrgans responsables de la seva gestió.

Entesos... Ens hem trobat, fins i tot, casos de gent que incomplia de forma reiterada el confinament. D’aquests casos, que han estat molt puntuals, s’ha donat compte a l’autoritat judicial. Aquests casos han derivat en fets presumptament punibles penalment.

Interpreto que hi ha hagut un sobreesforç per atendre la situació... Sens dubte. Vull agrair especialment a tots els Mossos l’esforç professional i personal que s’ha hagut de fer, treballant des de primera línia, interactuant amb situacions molt complexes i canviants i donant el millor de si mateixos...

Abordem altres qüestions, si li sembla. Podem fer balanç del 2019, pel que fa els fets delictius registrats l’any passat a la comarca? Sí, és clar. Podem dir que la mitjana dels fets penals van disminuir en relació al 2018. La ràtio per cada 1000 habitants a l’any 2019 va ser de 41 fets quan a Catalunya és de 77 fets, amb una disminució de fets a la comarca d’un 5,8 %. Són unes bones dades. Millor encara és la comparativa del que portem del 2020, amb la de l’any passat, on la ràtio i el tant per cent és actualment encara més baix. L’any 2019 hi hagué a la Cerdanya un total de 734 fets (danys, furts, robatoris amb o sense violència, coaccions, abusos, amenaces, maltractaments, lesions, agressions, etcètera...).

Quins són els principals delictes registrats? Un delicte que va en augment és el relacionat amb les estafes vinculades a l’activitat a internet. Un objectiu de treball que impulsarem des de l’oficina de relacions amb la comunitat de la Cerdanya aquest any, es la realització d’una campanya informativa i pedagògica amb l’objectiu d’intentar reduir aquesta modalitat delictiva. En aquest context s’han d’extremar les mesures de seguretat i prevenció al realitzar compres per internet i especialment al voltant de les relacions dels menors d’edat amb el món virtual.

S’han d’extremar les mesures de seguretat i prevenció al realitzar compres per internet i especialment al voltant de les relacions dels menors d’edat amb el món virtual 

Una altra preocupació i línia de treball és l’oci nocturn. Pròximament es realitzarà una reunió amb els responsables dels establiments d’un aforament superior a cinquanta persones per tal de parlar de les problemàtiques relacionades amb aquest sector i l’etapa de represa en que ens trobem. També es considera una línia estratègica de treball els casos relacionats amb la violència domèstica i de gènere. Durant el confinament hem tingut algun cas a la comarca.

Per cert... el mes de maig vau protagonitzar les portades dels mitjans! Sí, va ser una actuació de mèrit i que estratègicament és de molta rellevància per la comarca. Va ser una aprehensió en un control policial a la collada de Toses, d’una gran quantitat de cocaïna, emmarcada en el dispositiu de control i prevenció de desplaçaments no permesos. Per aquest fet hi ha una persona en situació de presó preventiva  i hi ha decretat el secret de les actuacions, ja que continua en curs la investigació al voltant d’aquest fet. Calculem que la droga tindria un valor al mercat d’uns 600.000 euros. Es van intervenir 3,6 quilos de cocaïna i estem parlant de l’aprehensió de droga més important de la història al Pirineu. També comentar que més recentment hem fet una altra operació amb dos persones mes detingudes també a la colla de Toses, on s’han intervingut 33 grams mes de cocaïna i diferent quantitat de haixix. Els fets relacionats amb la salut pública també formen part de la línia estratègica d’actuació de l’ABP Cerdanya.

En un moment de l’entrevista em recordava que a la Cerdanya hi ha unes 11.000 segones residències. Per què el to de preocupació quan s’hi ha referit? Estem preocupats, sí. Ho estem perquè ens confirmen, diferents fonts d’allotjaments turístics, que hi ha la previsió d’una gran afluència de persones que ocuparan tot l’estiu de forma continuada les seves segones residències. El fet que vinguin és important per dinamitzar l’economia de la comarca després del confinament però, malgrat que intuïm que no hi haurà incidents greus, haurem d’estar molt actius per resoldre totes aquelles gestions i incidències que es produeixin. En les nostres previsions treballem amb la idea que durant el període de temps estiuenc tindrem un important increment de població, entre les 90.000 i les 100.00 persones.

En les nostres previsions treballem amb la idea que durant el període de temps estiuenc tindrem un important increment de població, entre les 90.000 i les 100.00 persones

Des d’aquest 1 de juliol ja està en vigència el protocol per fer persecucions en calent. Com alterarà aquesta competència la tasca diària? És molt positiu el fet de protocol·litzar aquest tipus de situacions operatives greus que comporten la persecució mes enllà de les nostres fronteres. Això ens és molt beneficiós i clarifica legalment aquests supòsits. Ens obre la possibilitat de fer persecucions de presumptes delinqüents dins del territori de l’alta Cerdanya, administrativament dins de França. L’acord entre els estats francès i Espanyol s’ha fet en base a les directrius establertes en el seu dia ens els Acords de Schengen –supressió de fronteres–. Ara s’ha regulat de forma concreta pel Mossos, s’ha establert unes línies clares d’actuació i especialment rellevant, crec jo, es que queda molt ben definit l’actuació a nivell operatiu, totes les comunicacions, com i quan s’han de realitzar i la coordinació amb el cos de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i la Gendarmerie francesa. Al final, tant amb la persecució policial i l’actuació policial posterior, tenim l’objectiu de portar a terme la detenció amb total seguretat i garantia tant pels funcionaris policials actuants com per la pròpia persona que fuig de l’actuació policial. A nivell pràctic, modifica l’operativa? Més que una gran modificació estableix el procediment i les pautes d’actuació operativa en aquesta casos i ens dona eines i recursos sobre com actuar en aquestes actuacions especialment sensibles jurídicament.

Hi ha res que vulgui afegir i que no li hagi demanat? Hi ha un aspecte que voldria afegir i remarcar de forma molt especial. Estem encara en un nivell 4 d’alerta antiterrorista i recordar que cal extremar les mesures de seguretat i prevenció en aquest àmbit, donat que no ha canviat gens la situació d’amenaça en el nostre país i, de fet, s’estan produint actualment actuacions policials en el marc de la lluita antiterrorista a Catalunya que denoten activitat. És un risc que cal tenir molt present i vull recordar a tothom que es de vital importància per la prevenció d’aquests fets tant greus, denunciar qualsevol actitud o conducta que els sembli estranya o no justificada i fora de context, per tal de permetre a la policia fer les comprovacions oportunes i en el seu cas descartar o iniciar una investigació al respecte. Dissortadament hem viscut ja un atemptat molt greu en el nostre país i és molt important que no abaixem la guàrdia. Cal estar molt amatents tots plegats per la seguretat de tots nosaltres.