UNIVERSITAT D'ESTIU

La Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà obre una nova etapa amb la 21a edició

Santiago Niño-Becerra inaugura els cursos aquest dilluns, dia 15, amb un format de tertúlia amb Teresa Turiera

Universitat Ramon Llull Puigcerdà
photo_camera Presentació de la Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà/Ajuntament de Puigcerdà

Puigcerdà esdevé novament aquesta setmana, del 15 al 19 de juliol, el campus universitari estival dels Pirineus amb la celebració de la Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà, que organitza l’Associació Universitària de Cerdanya (AUCer) en coordinació amb la Universitat Ramon Llull i l’Ajuntament de Puigcerdà.

L’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, i el president de l’AUCer, Francesc Armengol, n’han presentat el contingut d’una edició que vol obrir una nova etapa, després que l’any passat se’n va commemorar el 20è aniversari. A la presentació, a la sala de plens del consistori, també hi han intervingut la vicepresidenta de l’AUCer, Maria Àngels Terrones, i la vocal d’activitats de l’entitat, Laura Gassió.

Santiago-Niño-Becerra

(Primer pla del Dr.Santiago Niño Becerra/AUCER)

Pel que fa a les activitats paral·leles, obertes a tothom, a l’acte s’ha anunciat que la lliçó inaugural d’enguany (dilluns 15, 20.15 h, al Museu Cerdà) serà a càrrec de l’economista Santiago Niño-Becerra. El professor i autor de llibres com El crash tornarà a Puigcerdà després que l’any 2012 ja va omplir aquest mateix recinte en una de les conferències que l’AUCer organitza al llarg de l’any. En aquesta ocasió, però, ho farà en un format de tertúlia, que compartirà amb la periodista puigcerdanesa Teresa Turiera-Puigbò, experta en economia on parlarant del seu darrer llibre: “El crash.Tercera fase”

Quant a la resta d’activitats, dimarts a la nit es farà novament la Nit dels Estels, a la Tosa d’Alp (2.537 m.) i en col·laboració amb La Molina, que facilita l’arribada al cim amb el telecabina. Com a al·licient afegit, en aquest acte hi haurà una actuació del reconegut saxofonista Llibert Fortuny, que no va poder actuar l’any passat a causa de la pluja però s’ha prestat a tornar a actuar a la Universitat d’Estiu. Dimecres (22.00 h), la Nit d’Arts recupera enguany la dansa contemporània en el seu escenari més emblemàtic: el Llac de Puigcerdà. I divendres 19 (19.30 h, al Museu Cerdà) la cloenda serà a càrrec de la directora del diari Ara, Esther Vera.

Els cursos

A la presentació s’ha avançat que la setmana universitària arriba amb un “bon ritme d’inscripcions” i que l’oferta d’enguany presenta “un equilibri entre temes d’interès general de la població i aquelles qüestions professionals més necessàries a la Cerdanya”.

Després de celebrar aquest any passat el vintè aniversari, marcat pel record d’edicions anteriors, l’entitat es proposa ara seguir dinamitzant l’esdeveniment cultural i formatiu amb una graella de cursos que presenti propostes noves i temàtiques específiques, adreçades a diversos públics concrets, amb un total d’11 cursos, 4 jornades professionals i 2 tallers.

Pel que fa als cursos, una novetat destacada serà la col·laboració amb l’associació ADIS, de suport a discapacitats a la Cerdanya, amb la qual s’oferirà un curs sobre TDAH i autisme, a càrrec de dos professors experts i adreçat a docents, pares, familiars, monitors i població en general.

La salut i el benestar segueixen sent una part important dels cursos. Així, enguany hi haurà cursos sobre ordre i organització a la vida, inspirat en els principis de Marie Kondo (a càrrec de Vanesa Travieso), dret sistèmic i constel·lacions familiars al cicle quotidià (amb Maite Rodríguez Valls i Sara Rodríguez), com superar les adversitats (amb Toni Bardera), Mindfulness (amb Ramon Carreras),  i Programació neurolingüistica contra l’estrés laboral i Taller de canalització vascular ecoguiada per a infermeria dedicats a professionals de la salut. (en col·laboració amb la Fundació Hospital de Puigcerdà i l’Hospital de Cerdanya).

Ramon Llull Puigcerdà

També hi haurà un de música clàssica (novament amb Joan Vives, de Catalunya Música), cinema (amb Judit Colell), un curs d’història sobre la Guerra Remença i la figura de Francesc de Verntallat (dirigit per Miquel Freixa). L’oferta la completen el curs sobre Permacultura (en col·laboració amb el Departament d’Agricultura de la Generalitat) i el d’administració local, amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC). Els únics cursos que han quedat descartats són els dedicats al cinema i a la bellesa femenina en l’art.

La Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà també segueix apostant per acollir jornades professionals. Enguany s’hi celebrarà la XIX Jornada de la Professió Mèdica, del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) (19 de juliol) i la III Jornada de la Professió Farmacèutica (del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Girona), el 18 de juliol, que enguany preveu créixer amb la incorporació de col·legiats de la resta de Catalunya. A més a més, enguany s’estrenarà una Jornada de Mediació en l’àmbit de la Salut (17 de juliol), amb el Servei de Mediació de Catalunya, adreçada a psicòlegs, treballadors socials i lletrats, entre d’altres.