MOBILITAT

El Tren Blanc reprèn el servei després de la suspensió amb una trentena d'usuaris

Els viatgers agraeixen que s'hagi recuperat una connexió "ràpida" i "necessària" per evitar el cotxe
Pla general dels viatgers baixant del primer Tren Blanc de la temporada a La Molina. Imatge de l'11 de desembre de 2021 (Horitzontal)
photo_camera Viatgers baixant del primer Tren Blanc de la temporada a La Molina / Gemma Aleman

El Tren Blanc, el semidirecte de l'R3 que uneix Barcelona amb l'estació d'esquí de La Molina, ha reprès el funcionament aquest dissabte després que s'hagués suspès el servei i la Generalitat exigís a Renfe la seva recuperació. Ho ha fet amb una trentena d'usuaris, que en declaracions a l'ACN reconeixien la seva necessitat. "És molt poca estona, em sembla que és una molt bona opció", deia la Maria Llobet, veïna de Barcelona, a l'arribada a La Molina. També en Gerard Domingo, de la capital catalana, compartia que era una "molt bona notícia" que tornés a funcionar "especialment pels joves que no tenim cotxe".El comboi ha arribat amb quaranta minuts de retard a causa dels retards acumulats per la incidència de divendres a la nit a l'R3.

El Tren Blanc ha sortit de Barcelona poc abans d'un quart de set del matí amb 35 viatgers. Amb parada a l'Hospitalet de Llobregat, Granollers-Canovelles, Vic, Ripoll i Ribes de Freser, havia d'arribar a l'estació de Renfe de La Molina a dos quarts de 9. L'avaria que es va produir ahir al vespre a l'R3, entre Puigcerdà i l'estació d'Alp i solucionada aquesta matinada, ha provocat alguns retards, fet que ha fet que el tren arribés a La Molina 40 minuts més tard de l'hora prevista.

Tot i el retard, la trentena de passatgers que han baixat a La Molina es mostraven satisfets de què per fi s'hagués recuperat el trajecte. "Jo no tic ni cotxe ni carnet, per a mi és l'única opció", explicava la barcelonina Andrea Aznar. També en Gerard Domínguez, veí de la capital catalana, celebrava la que considera "una molt bona notícia, especialment pels joves".

Pla general dels esquiadors arribant a La Molina després d'agafar el bus llançadora. Imatge de l'11 de desembre de 2021 (Horitzontal)
(Foto: Esquiadors arribant a La Molina després d'agafar el bus llançadora / Gemma Aleman)

La majoria dels viatgers que han agafat aquest primer Tren Blanc eren turistes i joves sense vehicle propi. La Judith Massana i la Maria Llobet, veïnes de Barcelona, volien aprofitar la jornada per esquiar. "Cap té cotxe, hem agafat el tren i en poca estona som aquí", deia la segona. Compartia percepció la seva companya, que remarcava entre els avantatges el preu. I és que el tren, que els deixa a l'estació de Renfe on els espera un autobús llançadora que els porta fins a pistes, inclou el forfet de l'estació a un preu més econòmic.

Una suspensió que ha generat polèmica

El Tren Blanc és un semidirecte de l'R3 que connecta Barcelona i La Molina en dues hores i 22 minuts. Hi ha un comboi diari d'anada i un de tornada els caps de setmana i festius d'hivern.

En funcionament des de fa deu anys, el 2020 el servei va quedar anul·lat per la pandèmia. Aquesta setmana es va conèixer, però, que tampoc funcionaria enguany. Renfe, operadora del servei, va explicar que el dèficit de maquinistes els impedia mantenir tots els serveis de 2019, entre ells el Tren Blanc. En cas de voler-lo mantenir i a l'espera que els nous maquinistes completessin la seva formació, van explicar fonts de la companyia a l'ACN, si es volia mantenir el Tren Blanc caldria reprogramar altres trajectes.

Davant les queixes de diversos col·lectius ciutadans i consells comarcals, la Generalitat, titular del servei, va exigir a l'operadora, Renfe, la seva restitució "quan abans millor". Finalment, aquest divendres, es va anunciar que el tren tornaria a funcionar a partir d'aquest cap de setmana. Encara, però, no s'ha donat a conèixer quina afectació pot tenir per a la resta de línies.