SETMANA EUROPEA DE LA CIÈNCIA

Toni Santana Ros parla d'“Exoplanetes. Planetes més enllà del Sistema Solar” al Museu Cerdà de Puigcerdà

Gràcies als satèl·lits especialitzats i a les noves tècniques observacionals i computacionals, es poden saber moltes coses d'aquests nous mons, analitzant la llum que ens arriba des de l'espai.
Toni-Santana-Ros
photo_camera Toni Santana Ros durant la conferència al Museu Cerdà de Puigcerdà / Francesc Esteban

Aquest dissabte, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, dins del marc de la Setmana Europea de la Ciència, va tenir lloc la conferència: “Exoplanetes. Planetes més enllà del Sistema Solar”, a càrrec del Dr. Toni Santana Ros. L'acte va ser organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya.

D'ençà de poc més d'una dècada, la cerca d'exoplanetes s'ha convertit en quelcom d'habitual. Hem passat de no conèixer-ne cap, a conèixer-ne centenars, de tipologies molt diferents, amb mides, composicions i estructures molt diferents.

Gràcies als satèl·lits especialitzats i a les noves tècniques observacionals i computacionals, es poden saber moltes coses d'aquests nous mons, analitzant la llum que ens arriba des de l'espai.

Emprant diferents tècniques, com l’efecte trànsit, l’efecte Doppler o en casos molt especials, l’observació directa, podem saber quants exoplanetes hi ha al voltant d’una estrella llunyana i quines són les seves característiques bàsiques, com són la seva grandària, la composició atmosfèrica i la seva densitat, així com si poden contenir potencialment aigua o si són candidats a haver desenvolupat vida.

El Dr. Toni Santana Ros, de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), va parlar, amb llenguatge divulgatiu, d'aquest fascinant tema i ja va participar el juliol passat en la I Jornada d’Astronomia de Cerdanya, amb una conferència sobre els asteroides.

El Dr. Santana-Ros, liderant un equip de la UB i la Universitat d’Alacant, va detectar un segon asteroide troià terrestre, batejat provisionalment amb el nom de 2020XL5.