REGADIUS

Teresa Jordà presideix la celebració del 200 aniversari de la Comunitat de Regants del Rec Gros de Prullans

La Comunitat ha realitzat un important projecte de millora de les infraestructures, canalitzant bona part del rec amb l’objectiu de fer-lo més eficient. L'obra té un cost econòmic 650.000 euros, dels quals el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural n'aportarà 350.000.
Teresa Jordà Prullans 3
photo_camera Teresa Jordà ha presidit el bicentenari de la Comunitat de Regants del Rec Gros / govern.cat

La Comunitat de Regants del Rec Gros, que engloba tots els regants del poble de Prullans, a la Cerdanya, ha celebrat aquest dissabte el bicentenari de la seva creació. Ho ha fet amb la presència de Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; la coordinadora del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a l'Alt Pirineu i Aran, Núria FontanetFerran de Noguera, director dels serveis territorials i Ricard Pérez: delegat del govern a l’Alt Pirineu i l’Aran.

La Comunitat de Regants del rec Gros aposta per l'eficiència en el regadiu amb la construcció de noves canalitzacions i l'ús de les TIC i recentment ha aprovat un  projecte per finalitzar la canalització del reg i fer-lo més eficient i també millorar el control informàtic. L'obra té un cost econòmic 650.000 euros, dels quals el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural n'aporta 350.000.

Teresa Jordà Prullans 2
Teresa Jordà ha presidit el bicentenari de la Comunitat de Regants del Rec Gros de Prullans / @altpirineuaran

Josep Isern, president de la Comunitat de Regants del Rec Gros, va explicar qu tenen previst impulsar una comunitat de consumidors d’energia i buscaran la implicació de regants i ajuntament per instal·lar panells solars, així com una minicentral.

Aigua des del riu de Llosa

El 1822 dos veïns del municipi van impulsar la creació d’un rec des del Riu de la Llosa que permetés l’abastiment d’aigua al poble, especialment per ús agrícola. Molts veïns del poble es van bolcar en el projecte, i el rec va esdevenir una realitat que va aportar prosperitat al municipi. 

Actualment és un dels pocs recs d’alta muntanya de Catalunya que segueix en funcionament i, també, un dels més antics de la comarca. 200 anys després i amb prop de 60 comuners, la comunitat segueix activa, vetllant sempre per conservar un bé tant preuat com és la gestió de l’aigua. 

Teresa Jordà Prullans 4
Teresa Jordà ha presidit el bicentenari de la Comunitat de Regants del Rec Gros de Prullans / @altpirineuaran

Des dels seus inicis, la Comunitat de Regants del Rec Gros ha treballat tot buscant l’eficiència i el rendiment, incorporant nombroses millores. Així, l’any 1917 es va regular el rec a través d’una primera concessió que es va ampliar l’any 1999 amb un doble ús: agrícola i indústrial. Paral·lelament, a mitjans del segle XX es va iniciar un procés per poder impulsar una minicentral hidroelèctrica, que va esdevenir una realitat l’any 2007. Aquesta minicentral ha permès l’aportació de beneficis econòmics a la Comunitat, que s’han reinvertit en millores de les instal·lacions.

Amb la celebració del bicentenari els comuners han volgut recordar totes aquelles generacions passades que van visionar la importància que el regadiu tindria pel poble a més de reafirmar el seu compromís de futur i una gestió de l’aigua eficient i responsable.