REGADIUS

El Rec Gros de Prullans, un dels pocs d'alta muntanya, engegarà un projecte d'optimització d'aigua

Part de l'actuació es cobrirà amb els ingressos d'una minicentral hidroelèctrica de la Comunitat, que compleix 200 anys
d320476a-9931-4247-83f0-17cd123fcd28
photo_camera Dos operaris fent tasques de manteniment del Rec Gros de Prullans / Albert Lijarcio

 El Rec Gros de Prullans, un dels pocs d'alta muntanya que hi ha a Catalunya i que enguany celebra el bicentenari de la seva creació, preveu tirar endavant en els pròxims dos anys un nou projecte d'optimització de l'aigua. D'aquesta manera, es vol culminar el treball de canalització que s'ha fet fins ara i millorar els sistemes informàtics de control. De moment, compten amb l'aval del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que finançarà la meitat de l'actuació. Bona part del que resta arribarà dels ingressos que la Comunitat de Regants rep de la minicentral hidroelèctrica que van posar en marxa tot just fa 15 anys. La idea és dur a terme un treball de camp aquest estiu per acabar de concretar les accions del projecte.

L'alcalde de Prullans, Albert Maurell, explica que Acció Climàtica hi destinarà uns 300.000 euros dels 600.000 que costarà l'obra de modernització del rec. Una de les intervencions que s'hi farà tindrà a veure amb la millora del control de cabals, amb la instal·lació d'un sistema electrònic que permeti fer-n'hi una distribució més òptima. De fet, l'aigua del canal principal, als cinc quilòmetres que hi ha entre la captació al riu de la Llosa i el punt on aquest es subdivideix en tres, ja arriba dins un tub. També hi ha cinc quilòmetres més de la xarxa secundària que estan entubats i la idea és continuar fent el mateix als trams pendents.

df35ad5b-3c78-4ada-af14-47a4e31e64fd
Laura Font, vicepresidenta de la Comunitat de Regants del Rec Gros de Prullans / Albert Lijarcio

Maurell assenyala que l'objectiu de tot plegat és evitar les pèrdues d'aigua que encara s'hi detecten i que aquests recursos s'hi destinin al rec i a la minicentral hidroelèctrica. En aquest sentit, la vicepresidenta de la Comunitat de Regants del Rec Gros de Prullans, Laura Font, explica que aquesta aprofita els sobrants per generar energia, sobretot durant els mesos d'hivern, i que tot plegat es reverteix en millorar les infraestructures i fer-hi les reparacions necessàries. Tots dos coincideixen a més en l'evolució que ha experimentat el rec en aquests 200 anys de vida.

Font explica, com a curiositat, que el sistema de vot dels prop de seixanta comuners del rec es fa segons les jornades que, al seu dia, hi van treballar en la seva posada en marxa. Tot i això, comenta que en tot aquest temps hi ha hagut canvis de propietaris i compres i vendes de parcel·les però que, segons assegura, "ha continuat la voluntat de protegir el nostre bé més preuat, que és l'aigua". La Comunitat aplega tots els regants del poble, que actualment són una quinzena, i la concessió de l'aigua és tant per un ús agrícola com industrial.