CIÈNCIA

Teresa Capell parla a Puigcerdà dels “Últims esdeveniments en enginyeria genètica: vacunes i edició del genoma”

La doctora Teresa Capell treballa a la Universitat de Lleida i és especialista en transgènics vegetals. L’any 2020 va rebre la Creu de Sant Jordi.
Teresa Capell GRC
photo_camera La doctora Teresa Capell a la Sala de Convencions del Museu Cerdà, de Puigcerdà / GRC

Aquest dissabte, 25 de novembre, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà, de Puigcerdà, va tenir lloc la conferència titulada: “Últims esdeveniments en enginyeria genètica: vacunes i edició del genoma”, a càrrec de la Dra. Teresa Capell, en el marc dels actes de la Setmana Europea de la Ciència, organitzada pel Grup de Recerca de Cerdanya.

Teresa Capell va fer una introducció sobre què són els transgènics i també les vacunes i després va explicar com es va fer servir arròs bomba del Delta de l’Ebre per produir una vacuna viable contra la covid-19. També va explicar com fer servir blat de moro vitaminat tractat genèticament per evitar la infecció del VIH, cosa que seria especialment útil en països amb pocs recursos mèdics, com és el cas de l’Àfrica.

Teresa Capell GRC
La doctora Teresa Capell a la Sala de Convencions del Museu Cerdà, de Puigcerdà / GRC

La doctora Teresa Capell, que treballa a la Universitat de Lleida i és especialista en transgènics vegetals, va apuntar que, per exemple, aquest any, si s’hagués pogut plantar blat de moro adaptat a la sequera, els pagesos de Lleida no haurien patit tantes pèrdues econòmiques i s’exclama contra el fet absurd que a Europa no es poden cultivar transgènics, però, en canvi, els importem de la Xina, del Brasil o dels Estats Units, on sí que són legals.

Capell també va mostrar als assistents a la conferència diverses mostres de blat de moro originals d’Amèrica i les seves evolucions per selecció artificial, així com algunes panotxes modificades genèticament i la pistola de gens original amb què es van fer els primers experiments al nostre país per poder inserir gens en vegetals.

Creu de Sant Jordi

La doctora Teresa Capell va rebre l’any 2020 la Creu de Sant Jordi, precisament, per la seva tasca divulgadora en aquest camp dels transgènics vegetals.