RESCATS DE MUNTANYA

Rescat a l’estació de Guils Fontanera

Els responsables de l’estació fan una crida a respectar les recomanacions i els advertiments 

Rescat Guils Fontanera
photo_camera Imatge del rescat a l'estació de Guils Fontanera/Estació de Guils Fontanera

Fa dos dies es va produir un rescat a l’estació d’esquí nòrdic de Guils Fontanera, a la Cerdanya. Una parella que s’havia endinsat en una àrea poc recomanable dins de l’estació va haver de ser rescatada pels Bombers de la Generalitat. Un dels dos membres va patir fractures a la cama, va lliscar uns metres avall com a conseqüència del gel que hi havia a la zona i el seu impacte va derivar en fractures de tíbia i peroné.

Els fets

La seqüència dels fets, aquell dia, posa de manifest que hi ha persones poc habituades a fer cas a les recomanacions. Segons han explicat els responsables de l’estació cerdana, aquell dia, el director de l’estació va alertar a la parella que caminessin per unes pistes i camins determinats però que, en cap cas, no se’ls acudís anar just a la zona on van patir l’accident perquè hi havia gel i perquè no anaven ben preparats. 

Per anar per determinades pistes de l’estació cal portar raquetes, per exemple. Aquesta, i altres, són les informacions que es donen sempre a l’oficina de l’estació. Els responsables de Guils Fontanera “tenim la sort de conèixer, millor que ningú, la nostra estació: tenim la informació actualitzada, sabem on correu perill, sabem on hi ha gel... Forma part de la nostra responsabilitat”, afirmen. “Hem estat trepitjant la neu a l’hivern i hem estat netejant i preparant les pistes a l’estiu. Tenim la formació i us podem assessorar en tot moment. Aquest aspecte també s’ha de tenir en compte quan us demanem un forfet mínim per accedir al domini esquiable ja sigui a peu o en raquetes quan l’estació no té neu suficient”.

Rescat Guils Fontanera bis

Recomanacions i advertiments

Aquell dia, la parella va ser advertida d’on podien o d’on no podien caminar. I va ser a les 16 hores d’aquell dia que els Bombers de la Generalitat de Catalunya telefonen a l’estació i comuniquen al personal de Guils Fontanera que hi ha una parella que cal rescatar i que una persona està ferida. 

El director de l’estació va alertar a la parella que caminessin per unes pistes i camins determinats però que, en cap cas, no se’ls acudís anar just a la zona on van patir l’accident

Bombers de la Generalitat, ambulància, helicòpter i el personal de l’estació, amb la moto de neu, es mobilitzen en aquell moment. “Quanta gent mobilitzada per la negligència d’uns pocs”, es lamenten els responsables de l’estació: “quantes despeses –i perdoneu que parlem en termes econòmics– representa per la societat que dues persones no facin cas d’uns consells i d’unes recomanacions? Això sense parlar que la negligència posa en perill la vida de molts professionals que s’han d’activar per fer el rescat”.

“Us volem a Guils Fontanera”

“Si us plau. Feu cas dels consells, feu cas dels rètols d’informació que hi ha a les estacions, feu cas del personal dels centres hivernals... la muntanya, malgrat que us ho sembli, no està a l’abast de tothom”.

Aquesta temporada, a Guils Fontanera, s’han produït 4 rescats. Tots han estat per negligències dels usuaris perduts o accidentats. “I no passa més accidents per l’alineació d’astres i constel·lacions”, asseguren irònicament. 

“Us volem a Guils Fontanera perquè gaudiu de la neu, de la muntanya, dels boscos, de la natura, de les panoràmiques; i això serà així si us deixeu assessorar i accepteu els consells que tenim per a vosaltres en tot moment”, conclouen des de la direcció de l’estació cerdana. “Ens veiem a Guils Fontanera”.