Recuperen les cabanes de pastor

Les cabanes de pastor s'han convertit en un patrimoni que els municipis del Pirineu volen protegir. Ara, un grup de veïns d’Aransa, entitat municipal descentralitzada (EMD) de Lles de Cerdanya, han descobert més de 100 cabanes que antigament utilitzaven els pastors de la zona per protegir-se del sol, del fred, de l'aigua i de la neu. A banda del valor històric i arquitectònic, aquest patrimoni comporta, cada cop més, un aprofitament turístic.

CtgbzCkWYAAGFfV
photo_camera Curiosa barraca a Isòvol, feta amb pedra local sense escairar, amb 2 obertures i falsa volta canó. Foto: Agents rurals.

La iniciativa impulsada per un grup de veïns d'Aransa s'ha volgut fer com a homenatge a la gent d'abans, als pagesos i ramaders que treballaven de sol a sol al camp i que mantenien el territori viu i endreçat. 

La tasca de neteja de les cabanes, tal i com ha explicat aquesta setmana a diversos mitjans de comunicació un dels promotors de la iniciativa, Josep Navarro, s'ha allargat durant tot l'estiu ja que molts d'aquests elements arquitectònics es trobaven en un estat completament ruïnós i molts fins i tot havien desaparegut per complet sota la vegetació i la terra, a conseqüència del progressiu despoblament rural i de l'abandó de molts camps de conreu del Pirineu.

Per la seua part, la presidenta de l’EMD d’Aransa, Montse Gasch, ha explicat que el consistori es planteja la possibilitat de buscar un aprofitament turístic de les cabanes a partir de l'organització de rutes pel medi natural, tal i com ja es fa en algunes regions europees de muntanya. El senderisme i la revalorització del patrimoni rural són dos aspectes fonamentals en el desenvolupament turístic a l'Alt Pirineu i Aran.

La Cerdanya és una comarca que compta amb un gran nombre de cabanes de pastor. Així ho han posat de manifest els Agents Rurals en una fotografia que han publicat aquest dijous a twitter en la qual es veu una barraca abandonada que hi ha en el terme municipal d'Isòvol.

Més informació: Observatori del Paisatge, barraques, cabanes i orris de pedra seca.