09.12.2022 |
Viure als Pirineus

MUNICIPIS

Puigcerdà valora substituir per escales mecàniques el funicular que uneix l'estació de tren i el centre

El consistori de la capital cerdana dona per acabada la "vida útil" de l'ascensor inclinat, que pateix avaries freqüents
Pla obert on es veu l'ascensor inclinat de Puigcerdà al mig del seu recorregut entre la plaça de l'estació i el carrer Raval de les Monges, al centre històric del municipi. Imatge del 4 de gener de 2022. (Horitzontal).
L'ascensor inclinat de Puigcerdà al mig del seu recorregut / Albert Lijarcio
Puigcerdà valora substituir per escales mecàniques el funicular que uneix l'estació de tren i el centre

L'Ajuntament de Puigcerdà vol comptar enguany amb una nova instal·lació per poder salvar el desnivell que hi ha entre el centre històric del municipi i la zona de l'estació de tren. Els serveis tècnics municipals estan explorant les diferents alternatives que hi ha a la connexió actual amb funicular, el qual pateix avaries de forma freqüent. Així, es planteja construir un nou sistema d'ascensor inclinat o instal·lar-hi unes escales mecàniques en aquest mateix espai. L'alcalde de la capital cerdana, Albert Piñeira, ha deixat clar que el giny "ha arribat al final de la seva vida útil", tenint en compte, ha dit, que ha tingut molts més usos dels que es van preveure en un principi i l'elevat cost que tenen les seves reparacions i manteniments.

Pla de detall de l'ascensor inclinat de Puigcerdà arribant a la zona de l'estació de tren on es veu part de les portes d'accés i un cartell que indica la seva capacitat màxima. Imatge del 4 de gener de 2022. (Horitzontal).(Foto: L'ascensor inclinat de Puigcerdà arribant a la zona de l'estació de tren / Albert Lijarcio)

El funicular panoràmic de Puigcerdà uneix la plaça de l'Estació amb el carrer Raval de les Monges. Des d'allà, es pot arribar a la plaça de l'Ajuntament amb un altre ascensor panoràmic. Quan algun d'aquests s'espatlla, però, els veïns es veuen obligats a utilitzar les escales o, com alternativa, fer ús d'una de les nou expedicions diàries del transport urbà de la capital cerdana.

Per aquest motiu, des del consistori tenen clar que necessiten un sistema que funcioni, ja que l'actual "no presta el servei que hauria de fer", tal com reconeix Piñeira. L'alcalde afegeix, però, que la instal·lació es va dimensionar fa uns vint anys per un determinat ús i volum de persones que, a la pràctica, s'ha "superat àmpliament".

Pla obert de part de l'interior de l'ascensor inclinat de Puigcerdà durant el seu recorregut entre la plaça de l'estació i el carrer Raval de les Monges, al centre històric del municipi. Imatge del 4 de gener de 2022. (Horitzontal).
(Foto: Interior de l'ascensor inclinat de Puigcerdà durant el seu recorregut / Albert Lijarcio)

La idea és que la nova instal·lació en garanteixi l'ús a persones amb mobilitat reduïda o amb altres tipus de discapacitat. Un cop es decideixi quina solució tècnica és la que s'acaba adoptant, aquesta es podrà quantificar i executar. La voluntat és que les obres es duguin a terme aquest mateix any i que aquesta sigui una de les inversions principals que s'incloguin en els comptes municipals, segons ha explicat Piñeira.

Puigcerdà valora substituir per escales mecàniques el funicular que uneix l'estació de tren i el centre
Comentarios