04.12.2022 |
Viure als Pirineus

FERROCARRIL

Puigcerdà commemora el centenari de l'arribada del tren

Aquest pròxim 3 d'octubre es compliran 100 anys de l'arribada del tren a Puigcerdà. Per commemorar aquest centenari, a les 11.40 h sortirà un tren especial des de l'estació de Ripoll en direcció a Puigcerdà
Arribada del tren a Puigcerdà
Arribada del tren a Puigcerdà / SANDRA ADAM AUGUER/LA CERDANYA DESAPAREGUDA
Puigcerdà commemora el centenari de l'arribada del tren

Aquest pròxim dilluns, 3 d'octubre, es compliran 100 anys de l'arribada del tren a Puigcerdà. Per commemorar aquest centenari, a les 11.40 h sortirà un tren especial des de l'estació de Ripoll en direcció a Puigcerdà (1h de trajecte).

A les 12.40 h a l'estació de tren de Puigcerdà, estan previstos parlaments institucionals i la descoberta d'una placa commemorativa i a les 17h a l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya, s'inaugurarà una exposició de maquetes de tren de Ramon Surroca i Jordi Diví.

Centenari tren Puigcerdà

A banda d'aquests actes, durant els pròxims mesos d'octubre, novembre i desembre també estan previstes més accions i més actes commemoratius i que inclouen la publicació d'un llibre, l'edició d'un joc de taula, una exposició del centenari o conferències entre altres.

Història del tren de Puigcerdà

L’any 1919 es va inaugurar el tram de la línia de ferrocarril des de Barcelona a Ribes de Freser. Quedaven per construir 48 quilòmetres més fins a arribar a Puigcerdà, però la cosa no era fàcil, tenien enmig la collada de Toses, amb grans desnivells a fer en pocs quilòmetres. Els enginyers van optar per una solució agosarada, fer un túnel que passes per sota, entre Planoles i Toses. En aquell moment, la construcció del túnel més llarg d’Espanya, va ser una gran obra d’enginyeria.

Estació tren la Molina
Estació de tren de la Molina

El primer tren a arribar a Puigcerdà va ser el 3 d’octubre de 1922. Va ser clau pel foment del turisme de totes les poblacions per on passa, des de les aigües termals de La Garriga, el cremallera de Núria, les pistes d’esquí de la Molina. Per fi el tren arribava a la Cerdanya, per fi la gent podia anar a esquiar amb tren.

Actualment és un dels punts negres de la xarxa ferroviària de l'Estat, més de tres hores per fer 180 quilòmetres.

Puigcerdà commemora el centenari de l'arribada del tren
Comentarios