07.12.2022 |
Viure als Pirineus

Puigcerdà batejarà la planta baixa del Museu Cerdà amb el nom d’Oriol Mercadal

L’Ajuntament de Puigcerdà vol homenatjar la figura de l’arqueòleg i director del Museu Cerdà, Oriol Mercadal, batejant la sala principal d’aquest equipament cultural amb el seu nom, segons ha explicat a VIURE ALS PIRINEUS, l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira. Mercadal va morir aquest passat mes de desembre a l’edat de 54 anys i era un home profundament estimat a la Cerdanya

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Oriol Mercadal, un home que ha deixat un gran llegat a la Cerdanya
Puigcerdà batejarà la planta baixa del Museu Cerdà amb el nom d’Oriol Mercadal

El consistori de la capital de la Cerdanya vol esperar a tenir finalitzada la planta baixa del Museu Cerdà per fer aquest acte d’homenatge. “Tant a nivell personal com a nivell professional, l’Oriol es mereix algun tipus de reconeixement públic per part del municipi. Primera, perquè ha estat sempre el director del museu i ha estat una peça clau d’aquest projecte i, segon, perquè des del punt de vista de donar a conèixer, de resseguir i fer recerca de la història de la Cerdanya ha estat una de les persones que més hi ha contribuït en aquest sentit”, ha afirmat l’alcalde de Puigcerdà.

Oriol Mercadal va néixer a Barcelona l’any 1963. Un cop finalitzats els estudis universitaris, l’any 1989, es va traslladar a la Cerdanya per redactar la Carta Arqueològica de la Cerdanya, conjuntament amb altres arqueòlegs, document que seria presentat l’any següent, el 1990. Des del 1993 és director del Museu Cerdà de Puigcerdà, càrrec que ha ocupat aquests 24 anys. Mercadal; arqueòleg, paleontòleg i museòleg, era, en paraules del seu entorn “un humanista, un historiador amb ganes d’aprendre i de saber-ho tot”. Així, Mercadal era un estudiós també dels bolets i de la flora de la Cerdanya.

Vinculat a diferents entitats culturals, com ara l’Institut d’Estudis Ceretans o el Grup de Recerca de Cerdanya -n’era el vicepresident- ha estat autor d’innombrables articles en diferents mitjans de comunicació i autor de diferents llibres al llarg de la seva vida. Col·laborava habitualment en revistes com la Cadí-Pedraforca (Editorial Gavarres), el Picot Negre (Parc Natural del Cadí-Moixeró); les revistes del Grup de Recerca de la Cerdanya i altres publicacions periòdiques.

Com arqueòleg, era el codirector del jaciment de Montlleó de Prats de Cerdanya i havia participat activament en els jaciments del Castellot de Bolvir i el Tossal de Baltarga, a banda de la col·laboració en el Fòrum Roma de Llívia. També va ser el coordinador de la publicació dels Col·loquis Internacionals d’Arqueologia de Puigcerdà. No només formava part del comitè d’organització i del comitè científic; era el pal de paller de la publicació dels col·loquis des del Xè (1994) fins el XVè (2011).

Coordinador de la "Historia Comarcal de la Cerdanya"

“Actualment, ell estava fent una cosa que li vam encarregar des de la Diputació de Girona que malauradament no la podrà acabar. Era la “Història Comarcal de la Cerdanya”, un volum que està molt avançat. És un llibre de 1.100 pàgines, amb una setantena d’autors i que forma part de la col·lecció “Història de les comarques gironines”. I ho poso com a exemple ja que ell ha estat sempre una persona clau en el projecte del Museu Cerdà, però ha estat molt important també a l’hora del que podríem dir el coneixement, la recerca i la divulgació del territori”, ha insistit el president municipal.

Piñeira ha indicat que l’espai de la planta baixa del museu, on hi ha les col·leccions permanents de “La casa i la família cerdana” i “La història de Puigcerdà”, portaran el nom d’Oriol Mercadal, espais que són “precisament en els que va treballar, especialment”. “Inaugurarem la sala d’Història de Puigcerdà i farem llavors aquest acte de reconeixement batejant la sala amb el nom de l’Oriol”, ha dit Piñeira. Això està previst per aquest 2018, segons ha manifestat Pineira.

Acte d’homenatge de les entitats i institucions culturals

A banda, segons ha confirmat aquest mitjà, el Grup de Recerca de Cerdanya està organitzant un acte d’homenatge amb la participació de les institucions i entitats culturals de la comarca, del Pirineu i del país que possiblement es convocaria pel proper mes de juliol.

Puigcerdà batejarà la planta baixa del Museu Cerdà amb el nom d’Oriol Mercadal
Comentarios