FIRA DE FRUITS I HERBES

Prullans celebra la Diada dels Fruits i Herbes oblidades de Catalunya

Enguany la trobada tractarà especialment sobre les begudes alcohòliques i no alcohòliques fetes amb fruits i herbes oblidades

 

Els esbarzers i les mores 2
photo_camera El fruit de l'esbarzer és la mora, de color negre i molt sucosa, amb la qual es poden fer confitures/Josep Ramon López/catalunyaplants.com

Prullans de Cerdanya celebrarà del 27 al 29 de setembre una nova edició de la 'Diada de Fruits i Herbes oblidades de Catalunya'. ARÇ, la Diada de Fruits i Herbes Oblidades de Catalunya va néixer fa 5 anys a partir d'una idea inicial del farmacèutic de Puigcerdà, Joan Muntané, que es va poder fer realitat gràcies a l'impuls i el patrocini de la gent de Prullans.

En aquesta diada es pretén posar en valor els fruits i herbes oblidades del nostre territori i ser un punt de trobada entre professionals, productors, tècnics i públic en general. 

En la primeres edicions d'Arç, ja es va posar de manifest la necessitat d'articular un debat al voltant de l'aprofitament dels fruits silvestres com a alternativa social i economica i la necessitat de potenciar una xarxa d'empreses i particulars que treballin en qualsevol àmbit dels fruits oblidats del bosc. En totes les ponències i els intercanvis entre els visitants de les diferents diades s'ha fet evident la idea de què cal buscar noves fòrmules d'aprofitament d'uns fruits que al Pirineu els tenim a l'abast, que són poc valorats però que, en canvi, tenen unes qualitats naturals i medicinals extraordinàries. Cal aprofundir en aquesta filosofia i al poble de Prullans hi han posat fil a l'agulla.

Tanarida 2Foto: Les fulles joves de la tanarida són consumides en forma d'espècie per condimentar nombrosos productes de rebosteria/ARÇ

El paper de Prullans

Prullans és un poble cerdà que creu en l'aprofitament dels fruits silvestres com a alternativa de present i de futur per a les comarques pirinenques, no només com a alternativa econòmica sinó també com a filosofia vital i com a una manera diferent d'entendre el món. Prullans està situat a l'Alt Pirineu i el contacte amb la natura, el coneixement d'aquesta i el respecte a l'entorn forma part de la vida de la seva gent.

La 'Diada de Fruits i Herbes oblidades de Catalunya' està organitzada per l'Ajuntament de Prullans, patrocinada pel Cerdanya Resort i la Diputació de Lleida i compta amb la col.laboració de diferents entitats com ara el Departament d'Agricultura, pesca i alimentació, el Parc Natural Cadí Moixeró, El Baridà, Edicions Salòria, l'Associació de Dones del Món Rural Cerdà o l'Associació Cultural i Cívica de Prullans, Cuina Pirinenca de Cerdanya a més de voluntaris d'arreu del territori català.

ARÇ 2

PROGRAMA

DIVENDRES 27 DE SETEMBRE 19

12h a 20h
V JORNADES PATT
Les destil·lacions.
Quines son les claus per a fer un bon licor amb ingredients de proximitat.
Inscripcions a [email protected]

18h
Pausa amb degustació de melmelades i infusions.

20’30h
SOPAR-COL.LOQUI
Degustació de diferents plats cuinats amb plantes i fruits dels voltants. Cuinat pel col·lectiu Cuina Pirinenca de Cerdanya al Cerdanya Ecoresort.
Cost: 24€.
Inscripcions a [email protected]

DISSABTE 28 DE SETEMBRE 19

10h
Obertura del Recinte firal amb parades alimentàries, de cosmètica, llibres, licors, etc; del racó de lectura i de la gran exposició de plantes i fruits oblidats.

10h a 13h30
Gran Quizz dels sentits amb plantes i tallers de manualitats infantils.

10h a 11h30
Taller de licors macerats.
Fes i emporta’t el teu licor. Taller gratuït però es paga el material segons la quantitat contractada.
Inscripció obligatòria a https:\\lasobirana.cat

11h a 12h
Fes-te el teu suc de fruits al moment.
Cost: 2,50 €/suc

11’30h a 13h
Concurs de dibuix ràpid (sketching) sobre plantes i fruits.
Cal que us porteu el material.

12h30
Conta-contes del Pirineu ofert per Ed. Salòria.

13h15
Entrega del premi concurs Sketching.

16h30 a 17h30
Cata d’Infusions de la mà de la sommelier d’infusions de l’Infús, Vicky Mateu.
Cost: 1,50€ (no cal inscriure’s)

17’45h a 19h
Taula rodona participativa. Recull de la tradició oral- Plantes i fruits que es prenen en tisanes, licors, xarops… i com es preparaven.
Ass. Dones del Món Rural moderada per l’Àngel Bonada

19’30h
Conferència de la Confraria de la Ratafia.
”La sobirania etílica, costums i tradicions en la nostra cultura”.
Amb la intervenció del productor local, Carles Servitge del Torb Cerdanya.

DIUMENGE 29 DE SETEMBRE 19

10h a 13h
Obertura de l’exposició de plantes i fruits silvestres.

10h a 12h30
Sortida guiada per conèixer els usos i tradicions de les plantes de l’entorn de Prullans a càrrec d’Àngel Bonada de Taigà, oferta pel Parc Natural Cadí-Moixeró.
Cost: 2€

12’30h
Degustació de xampanyet de saüc casolà.
Cost: 1€

12’45h a 15’45h
Taller de cuina i degustació del Vermut.
El Bosc de la Cerdanya.
El Jordi Tomàs i el David Isern del Cerdanya Ecoresort prepararan un tataki de plantes espontànies que tot seguit degustarem.
Cost: 1€

13’30h a 15’30h
Jornades gastronòmiques de les plantes oblidades al restaurant ARÇ del Cerdanya Ecoresort.