CONFERÈNCIES

El professor Joaquim Colominas parla a Puigcerdà d'una nova llei electoral catalana per al segle XXI

Colominas va explicar que el sistema electoral català és molt ineficient per molts motius: els escollits es deuen bàsicament al partit i només se’n recorden del poble quan arriben les eleccions.
Quim-Colomines
photo_camera Quim Colomines al Museu Cerdà de Puigcerdà / Gael Piguillem

Aquest dilluns, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, ha tingut lloc la primera conferència del cicle “A l’estiu, recerca’t” que portava per títol: “Per una llei electoral del i per al s. XXI”, a càrrec de Joaquim Colominas, professor de Ciències Polítiques i llicenciat en Dret i en Ciències Polítiques.

El conferenciant va explicar que el sistema electoral català és molt ineficient per molts motius: els escollits es deuen bàsicament al partit i només se’n recorden del poble quan arriben les eleccions.

Després de repassar altres sistemes electorals europeus, com els uninominals, que posen en estret contacte els electors amb els seus elegits, com passa al Regne Unit, va exaltar les virtuts el sistema proporcional personalitzat alemany, a qui posava com a referència per a un futur sistema electoral català propi.

També es varen repassar altres conceptes com el vot electrònic, les diferents fórmules electorals, la durada de la jornada electoral, la limitació de mandats, la facilitació del vot estranger, etcètera.

La conferència, organitzada pel Grup de Recerca de Cerdanya, va ser seguida per un nombrós públic que va formular moltes preguntes en acabar la conferència.