Antigament, el bestiar provinent de les comarques centrals de Catalunya caminava cap al Penedès quan arribava el fred, buscant un clima més suau. I a l’estiu, cavalls i vaques pujaven cap al Lluçanès i després cap a al llac de les Bouillouses, en terme de Llívia i en territori francès.
Pel que fa a les ovelles, aquestes caminaven del Penedès cap al Pla d’Anyella a passar l’estiu, i a l’inrevés quan arribava el fred. Tant un com l’altre recorregut es coneixen com a ruta de marina.
Per rememorar aquesta tradició centenària de la transhumància, la vila de Llívia celebra els dies 1 i 2 d’agost una festa amb diverses activitats culturals i de lleure.
El dissabte tindrà lloc el mercat setmanal de Llívia, com és habitual. Mentrestant, al Parc de Sant Guillem s’hi faran activitats de lleure i culturals. Hi haurà una exposició de bestiar i un circuit d’obstacles per a gossos, entre moltes altres activitats. A partir de les 16.00h a més, hi haurà un servei de lloguer de ponis. L’endemà aquest servei s’ubicarà durant tot el dia a l’aparcament del Troc.
També el diumenge però només durant el matí, al centre de la vila, hi tindrà lloc el Mercat de vi i formatge de muntanya coincidint amb una excursió de nòrdic walking guiada per l’especialista d’aquesta disciplina Jordi Pau Caballero, que transcorrerà pel camí de la transhumància fent el tram entre Llívia i Angostrina. I a la tarda es farà un concert de cobla i una audició de sardanes, totes dues coses a càrrec de la Cobla La Principal de Berga, a la Plaça Major de Llívia.
La Festa de la Transhumància està organitzada per l’Ajuntament de Llívia i l’empresa Eixmedia, amb la col·laboració de la Coordinadora d’Associacions de Llívia, la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de la Cerdanya.